Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Praktikus
MME
Hazánkban a fiatalok és idősek körében egyaránt a legkedveltebb hungarikum a pálinka, ezért sokan megpróbálkoznak házilag elkészíteni. Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük, milyen szabályok vonatkoznak az elkészítésére.
Világszerte hatalmas problémát jelent az élelmiszer-pazarlás. Sokat beszélünk a témáról, ennek ellenére kevesen tudják, hogy a spórolás, a pazarlás csökkentése a háztartásban a tudatos bevásárlással kezdődik.
Sokan úgy gondolják, hogy a tojásfőzés a konyhai műveletek egyik legalapvetőbb feladata. Ez részben így is van, ám a megszokott klasszikus főzési módszereken túl is van élet. Csavarj egy jót a már megszokott metóduson és legyél te is profi, ha tojásfőzésre kerülne a sor. Sajátítsd el a legjobb praktikákat most!
Egy fűszerekkel teli polc minden háziasszony álma: segítségükkel a világ ízeit könnyedén tudjuk otthon is az asztalra varázsolni. De mi van akkor, ha a recept olyan fűszert vagy fűszerkeveréket ír, ami nincs kéznél? Nem kell a boltba rohanni, inkább nézzük meg, mivel tudjuk helyettesíteni!
Sokan és sokszor elmondták már, hogy milyen elképesztő méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás. Az élelmiszer-hulladék majdnem fele indokolatlanul megy a szemétbe: kis odafigyeléssel ugyanis jelentősen csökkenthető lenne a pazarlás mértéke. Íme a lista azokról az ételekről, amelyekből a legtöbbet pazarolunk és adunk néhány ötletet arra, miként mentsük meg a maradékot.
Elindult a tanév! Ha némi inspirációra van szükséged ahhoz, hogy mi kerüljön a tízórais dobozba, akkor nézd végig a válogatásunkat!
Imádjuk a sült szalonnát, de csak akkor, ha jól van elkészítve. Hiába az évek és a rutin, előfordul, hogy nem lesz az igazi. Fanatikusok szerint a szalonnasütés művészet, és könnyű hibázni. Mutatjuk, mi az, amire nem szoktunk figyelni.
Felbontottál egy csomag bacont, de maradt egy kevés? Ne aggódj, a szalonnát hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolhatod, így friss marad és bármikor újra felhasználhatod! De mégis meddig?
Gyorséttermi ételek helyett sokkal egészségesebb és olcsóbb, ha otthon főzünk. Táplálkozási szakemberek szerint azonban az, hogy nem a gyorséttermeket választjuk, sajnos nem jelenti automatikusan azt, hogy az étrendünk tökéletes.
A jeges kávé igazi nyári csemege: frissítő, élénkítő ital, ami egyben finom desszert is lehet. Otthon is elkészíthetjük, de ahhoz, hogy igazán jó minőségű legyen a végeredmény, több dologra is figyelni kell. Összegyűjtöttük, hogy melyek a leggyakoribb hibák az elkészítésénél.
Ha egészségtudatosan étkezel, de nem szívesen mondasz le az olajban sütött ételekről, az air fryer tökéletes választás számodra. A forrólevegős fritőzben ugyanis minimális olajjal készítheted el a kedvenceidet, így rengeteg kalóriát tudsz megspórolni. A végeredmény pedig ugyanolyan ropogós és finom lesz az olaj szinte teljes elhagyása mellett is.
A nyári hónapok forrósága, az egyre kevesebb csapadék és így a vízhiány különösen nagy gondot jelent a kertes házban élőknek. Az éghajlatváltozás nem a távoli jövő problémája: már most cselekedni kell, ha szép, zöldellő, víztakarékos kertet szeretnénk kialakítani.
Nincs vasárnap rántott hús és sült krumpli nélkül, de a bő olajban sütés miatt igazi kalóriabombává válnak. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel csökkenthetünk a mennyiségen, amivel az egészségünknek és a pénztárcánknak is jót teszünk.
Bár a konyhában lényegesen kevesebb vizet használunk el, mint a fürdőszobában, az élhetőbb jövőnk és a költségeink csökkentése miatt érdemes víztakarékos megoldásokra törekedni a főzés és a mosogatás során is.
Az iskolakezdés évről-évre komoly kiadásokkal jár. Nemcsak a tanszerek vagy az iskolatáska, de a gyerekruhák és a cipők is súlyos tízezrekbe kerülnek. Megúszni ugyan nem lehet, de tudatos vásárlással csökkenthetünk a tanévkezdés kiadásain.
A világszerte kedvelt görög mártogatós, a tzatziki gyorsan és egyszerűen előállítható mindössze néhány alapanyagból, ráadásul a pénztárcádat is kíméli.
Többen a műanyag vágódeszka mellett teszik le a voksukat, hiszen könnyebb a kezelésük, ráadásul azt gondolnánk, hogy a tisztításuk is egyszerűbb. Egy kutatás azonban bebizonyította, hogy eddig hatalmas tévedésben éltünk. A fa deszkalap sokkal inkább mentes a baktériumoktól, mint a műanyag társa, amit a Dean O. Cliver és Nese O. Ak, a Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai be is bizonyítottak.
Rengeteg sütemény, torta, pohárdesszert alapja a piskóta, amely csak akkor jó, ha könnyű és szellős, nem pedig tömör és "fojtós". Mi most megmutatjuk, hogyan lesz tökéletes, tippekkel, praktikákkal és recepttel segítünk.
A lakásban a kellemetlen szagok forrása leggyakrabban a szemetes. Ami nem csak orrfacsaró, de a bogarakat és egyéb rágcsálókat is vonzhatja. Megmutatjuk, hogyan tüntetheti el pikk-pakk.
Az elmúlt években egyre többször találkozunk a zero waste kifejezéssel. Nagy kérdés, hogy megmenthetjük-e a bolygót, ha változtatunk az életünkön és megpróbálunk „nulla hulladékot” termelni a hétköznapok során, vagy egyszerűen csak a saját életünket tesszük könnyebbé, olcsóbbá az átgondolt, pazarlás nélküli élettel.
A hűtőben lévő alacsony hőmérséklet segít abban, hogy az élelmiszerek frissek maradjanak, továbbá megakadályozza, hogy a hőség miatt veszélyes mikrobák szaporodjanak el bennük. Ha azonban jól használod a hűtőt, áramot és pénzt spórolhatsz meg vele!
A coleslaw, vagyis az amerikai káposztasaláta az egyik kedvenc köretünk sült húsok mellé. Azonban annak ellenére, hogy gyorsan és egyszerűen összedobható, van néhány baki, amit a legtöbben elkövetünk az elkészítése során. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!
Percenként nyitogatott, eljegesedett hűtő, koszos kerámialap, elvízkövesedett vízforraló: a háztartási gépek igazi pénzfalók, ha nem figyelünk rájuk. Ha megfogadod a tanácsainkat, ezreket spórolhatsz a villanyszámlán!
A gastrorealityknek és a főzős blogoknak köszönhetően egyre több különleges, az átlagostól akár nem kevéssel drágább alapanyagot használunk főzés során. De ha spórolni szeretnénk, nem kell csúcsminőségű anyagokra költeni: találhatunk olcsóbb összetevőket is, amelyek tökéletes helyettesítők.
Számos olyan kidobásra ítélt konyhai alapanyag van, amit még felhasználhatnál - nem keveset spórolva ezzel!
Rántottát készíteni mindenki tud, hiszen csak fel kell verni a tojásokat és egy tapadásmentes serpenyőben megsütni. Egyszerű, igaz? Mégis előfordul, hogy nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel. Íme néhány trükk, hogy mindig tökéletes rántotta kerüljön a tányérra.
A száraz nyári hónapok okozta vízhiány és az egyre nehezebb gazdasági helyzet is arra ösztönöz bennünket, hogy átgondoljuk vízfelhasználási szokásainkat. Ha okosan élünk és takarékoskodunk a vízzel, biztosan kevesebb lesz a vízszámlánk is.