Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Gyümölcs
MME
Használd ki az őszi időszakot, és fogyaszd mindennap, hiszen nem csak finom, hanem védi, ellenállóbbá teszi és méregteleníti is a szervezetet!
Amellett, hogy finom és számtalan módon elkészíthető, egészségvédő hatásának is köszönheti népszerűségét e piros bogyós gyümölcs.
Cseresznye, málna, meggy, ribizli - itt a piros gyümölcsök szezonja. Kert híján a piacon beszerezheted mindegyiket. Most ajánlunk egy-egy receptet is hozzájuk.
Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus.
A dinnyeszezon küszöbén nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mekkora kincs ez a gyümölcs - ami valójában zöldség, csak mézédes, és lehetetlen abbahagyni, és ez, igencsak megtévesztő!
Bár frissen igazi hűsítő nyári csemege, görögdinnyéből készíthetsz salátát, spéci jégkockát vagy desszertitalt is. Próbáld ki receptjeinket!
A szinezőt és nagy mennyiségű cukrot tartalmazó bolti helyett, készíts házilag vegyes gyümölcslevet! 4-féle egyszerű változatot ajánlunk.
A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják.
A ropogós gyümölcsszemeket érdemes eltenni télire, hogy akkor is élvezhessük zamatukat!
A rebarbara néhány éve reneszánszát éli. Újra divatba jöttek a savanykás zöldséggel készített desszertek, a különféle kompótok, mártások és piték.
Önmagában, gyümölcsléként, salátákhoz vagy desszertekhez – a következő, különleges citrusfélékből nem lehet eleget enni...
A pomelo néhány éve jelent meg nálunk. Nem berobbant, sokkal inkább beette magát a köztudatba. Lassan, de biztosan mindenkinek lett egy ismerőse, aki már látott, pucolt illetve evett pomelót, és bízvást állította, hogy érdemes kipróbálni.
Mintegy negyven éve ismerjük és fogyasztjuk csupán ezt a C-vitaminban gazdag, téli napjainkat megszínesítő gyümölcsöt! Kivitörténet, trükkök, receptek!
A fekete- vagy kékáfonyát mindenki ismeri, de mi a helyzet a rubintszínű vörös áfonyával, amivel leggyakrabban dzsem vagy kandírozott formában találkozhatunk? Az biztos, hogy nagyon egészséges és finom is!
A csonthéjasok közül a dióval és a mandulával vállvetve a legnépszerűbb mogyoró már régóta ízesíti meg az életünket. A mostanában kicsit feledjük, pedig a rendkívül gazdag ízvilágú és sokféleképp felhasználható mogyoró valódi kincs.
A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk, ezért most reklámot csinálunk ennek a gyümölcsnek!
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Ha a szőlő beszélni tudna, biztosan elmesélhetné történetét. Valószínűleg az emberiség egész históriája kirajzolódna az indákhoz hasonlóan szerteágazó, hosszúra nyúló elbeszéléséből. Miért ez a legfontosabb gyümölcsünk? Íme!
A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.
Fantasztikus látni a mediterrán országok kertjeit, ahol szinte minden háztartásban van egy-egy óriási, koros fügefa, ami rengeteg gyümölccsel örvendezteti meg a lakókat.
Mindannyian tudjuk, hogy nehéz, kívül zöld, belül piros, nagy a víztartalma, és Lőrincig érdemes jóllaknunk vele. De van itt még pár érdekes tudnivaló a görögdinnyéről…
Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehérhúsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával – kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.
Illatos, csábító formájú gyümölcs, a globalizációnak köszönhetően lassan egész évben az asztalunkra kerül, mégis igazi szezonja a nyár.
A kajszi az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. A magyar kajszi külföldön is fogalom, a kiváló íz és minőség védjegye.
A kókuszos desszertek régi kedvenceink a konyhában, a kókuszreszelék annyira hozzátartozik kamráink készletéhez, hogy gyakran fel sem merül bennünk: ez a remek alapanyag, sőt maga a kókuszdió milyen messziről jön és milyen sokféleképp felhasználható.
Az eper igen régóta velünk együtt él, ám áltermésének, majdnem-bogyójának fogyasztása mégis csak néhány évszázados múltra tekint vissza. A magjait kívül hordó bogyó története szorosan összefonódott az európai történelemmel.
Nem is olyan rég még a narancs és a banán jelentette itthon az egzotikus gyümölcskínálat netovábbját. Igaz, néha konzervként mandarin és ananász is megjelent a nagyobb boltok polcain. Ez a helyzet mostanra alaposan megváltozott!