Mindmegette.hu
Egészséges
MME
Ali baba erdei rejtekhelyén elbújva figyelte ki, amit a 40 rabló Szezám! Tárulj! jelszóval nyitja ki a bejáratot. De hogy miért éppen szezám? Talán a pici fűszermag hatalmas és jótékony ereje magyarázhatja a mesebeli varázslatot.
Rengeteget lehet olvasni manapság arról, hogy a szervezet helyes sav/lúg egyensúlyának megteremtése esetén sima bőr, karcsú test, kiegyensúlyozottság, erős csontozat, jó emésztés lesz az ajándékunk.
A hajdina egy gyógynövényként alkalmazott, gabonaként kezelt keserűfűféle. A középkor óta ismert és Európa szinte összes konyhájában gyakorta főzött növény a 21. század népbetegségének, a lisztérzékenységnek köszönhetően újra divatba jött.
A régmúlt idők ködéből felbukkant szuperegészséges *gabonaféle* lassan meghódítja mind a tudatos táplálkozás híveit, mind pedig azokat, akik ízes alternatívát keresnek a megszokott köretek helyett.
Az édességek finomak, de nem egészségesek, ezt tudjuk. Vannak azonban olyan édesítők, amelyek nem hizlalnak, ráadásul védik fogaink egészségét, és sok bennük a nyomelem. És nem laboratóriumban készülnek!
A hihetetlenül egészséges és meglepően finom csírákat ehetjük szendvicsbe pakolva, salátákba, joghurtba keverve, vagy egyszerűen köretekre szórva. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek formájában.
Erosz, a szerelem görög istene is tojásból született meg. A tojás a világegyetem nagyságát, a termékenységet, a születés rejtélyét jelképezi. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben és szokásokban, Krisztus feltámadásának is szimbóluma. Értékes összetevői miatt még a gyógyszeripar is felhasználja.
Láttatok már túlsúlyos jógaoktatót? Mi sem! A jóga tudatos és kitartó gyakorlásával elérhetik a céljukat nemcsak a fogyni vágyók, de azok is, akik lelki békéjüket, fizikai jobblétüket keresik.
Ha van akaraterőnk és hajlandóak vagyunk feladni rossz szokásainkat, kipróbálhatjuk a böjtöt, mely megtisztítja a testet és a lelket, de csak nagy odafigyeléssel és komolyan érdemes csinálni.
Ősi élelmiszerünk. A legrégebbi természetes gyógyhatású finomságok egyike. Ez jusson eszedbe, ha a kiskanaladról aranysárgán csurdogáló mézre nézel vagy a forró mézes-citromos teádat kortyolgatva pikáns, édes ízt érzel.
Sokunkban még él az a téves képzet, hogy a bioétel elsősorban magokat, reszelt répát és csírát jelent, vagyis aki bioételt eszik, aszketikusan táplálkozik. Holott ez egyáltalán nem igaz. A következő receptekből kiderül, mennyire ízgazdag és változatos is lehet az egészséges étel.
Adri barátnőm szerint a vargabéles is makrobiotikus étel, hiszen ő jó alaposan megrágja, amikor elege van a barnarizsből és a miso levesből. Ha a dietetikusok ezt hallanák, elájulnának, hiszen a makrobiotika kicsit több, mint megfontoltan rágni.
A tofut, más néven a szójababsajtot a távol-keleti konyhaművészet ismertette meg velünk. Az egészséges étel nálunk még nem terjedt el széles körben, bár a „hívők” száma egyre gyarapodik. Nem véletlenül.
Szeretjük az édes ízeket, étkezés szinte elképzelhetetlen desszert nélkül. De érdemes odafigyelni, mivel cukrozzuk kedvenc süteményeinket. Kis odafigyeléssel természetes, egészséges és tápláló anyagokkal édesíthetjük meg az életet.
Napjainkban már valóban számtalan terméket találunk a boltok polcain, sőt még a piacon is a bőség zavarával küzdünk a zöldség és a gyümölcs kínálatát tekintve. Ha szeretnénk egészséges(ebb)en étkezni, akkor bizony jól körül kell nézni, mielőtt választunk, akár csak magunknak, vagy az egész családnak vásárolunk.
A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a fiatalság egyik kulcsa az egészséges táplálkozás. De egyáltalán miért öregszünk? Kulcskérdés!Összegyűjtöttük azokat a nem csak egészséges, de finom ételeket, amelyek segítenek!
Az olívaolaj az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes "szűz" módon, hideg préseléssel nyernek. Magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmának és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően igen jó hatással van az egészségre.
Régóta tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. De mi savas és mi lúgos? Milyen jelei vannak az elsavasodásnak? S hogyan tehetünk ellene?
Mit is jelent az idegen szavak szótára szerint „oxidálódás ellen védő anyag”, s miért olyan fontos egészségünk megőrzéséért? Szervezetünkben úgynevezett szabad gyökök szabadulnak fel, és stabil, egészséges molekulákhoz kapcsolódva azokat károsítják, újabb szabad gyököket szabadítva fel. Az antioxidánsok „védőpajzsként” működnek ezen ártalmas folyamat ellen. Változatos, nyers zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással tehetünk a legtöbbet.
Az éhezés már az ősidőktől kezdve jelen volt az emberiség történelmében: a természeti katasztrófák által okozott rossz termést követően gyakran pusztított éhínség, s mindemellett az elhúzódó háborúk csak fokozták az élelmiszerhiányt. Az éhezés még ma is a legsúlyosabb globális problémák egyikének számít, amely a világon évente milliók halálával hozható összefüggésbe. A Földön jelenleg 850 millió ember éhezik, miközben a világon megtermelt élelem elegendő lenne a teljes népesség számára.
Vége az ünnepeknek, és szembesülhetünk a problémával: másfél hét alatt hogyan szedhettünk fel több kilónyi testsúlyfelesleget? A baj az, hogy a többlet energiabevitelt nem követi megfelelő mennyiségű mozgás, amihez télen egyébként is kevésbé van kedvünk. A házimunkával pedig csak fele annyi energiát égetünk, mint lassú sétálás során!
Régóta tudjuk, hogy egyes élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. Mi savas és mi lúgos? Mivel ellensúlyozhatjuk az elsavasodást? Mindjárt kiderül...
Mióta ismeri az emberiség a szóját? Hogyan vált korunk reformerévé? Minek köszönheti népszerűségét? Miért együk, és miért fogyasszuk mértékkel?
A csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről szinte csak rosszat hallhatunk, pedig kis mértékben nemcsak hogy orvosság, de valóságos csodagyógyszer. Hatékony segítséget nyújt a különböző betegségek megelőzésében, csillapításában, és megszűntetésében.
Miért szeretjük annyira a csokit, a fagyit, a süteményeket? Azért, mert az édes íz érzékelése az ember számára egyfajta örömforrás, amely gyakran jutalomként szolgál.
Az olívaolaj egészséges, ezt lassan mindenki tudja. Azt azonban kevesebben, hogy olívaolaj és olívaolaj között nagy különbség lehet. Extra szűz vagy sansa? Ez itt a kérdés...
Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: az *olívaolaj* felirat gyakran megtéveszti a vásárlót. A legjobb minőségű extra szűz olívaolajok mellett ott sorakozik a polcokon a silány melléktermék is...