Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Madártej húsvétra!

Nincs is annál jobb, mint mikor egy hatalmas tálban elénk kerül az aranysárga, vanília illatú madártej, amelynek a tetején finoman úszkálnak a fehérjehab felhők, szigetek. A madártejben az a fantasztikus, hogy nagyon hamar elkészíthető, ellenben nagyon nehéz kibekkelni, amíg megfelelő hőfokra hűl.

A madártej a húsvéti ünnepkör egyik kedvelt desszertje. Nem véletlenül, hiszen a tavaszi jó idő és a húsvéthoz köthető tojásfogyasztási láz mind-mind abba az irányba mutat, hogy feltétlen madártejjel kell készülnünk az ünnepre.

Amire szükséged van

A madártejhez alig kell valami. Jó minőségű tej, néhány, szintén jó minőségű tojás, egy rúdnyi vanília, némi természetes édesítő, egy kis keményítő vagy finomliszt (bár ezek el is hagyhatók). A vaníliát nem érdemes vaníliás cukorral helyettesíteni, egy fél rúd is elég egy nagyobb tál madártejhez, főleg, ha a tejbe nem csak a magokat, hanem magát a kikapart vaníliarudat is belefőzzük. Az is jó megoldás lehet, ha vanília esszenciával ízesítjük a desszertünket, s a madártej még egy leheletnyi reszelt narancshéjat is elbír.

Ha biztosra mész...

Abban az esetben, ha szeretnénk biztosra menni, s félünk attól, hogy túl híg lesz a madártej, illetve nem merjük túlmelegíteni a tojássárgáját, akkor érdemes két teáskanálnyi finomlisztet vagy keményítőt csomómentesen kikeverni a tojássárgájával, s úgy a tejhez adni. A keményítő jobb választás, mivel a keményítővel elkevert sárgája már kevésbé fog kicsapódni, akkor is, ha véletlenül kissé túlhevítenénk.

A habsziget készítése

Amikor kellő sűrűségű a madártejünk, akkor már csak a habszigeteket kell elkészítenünk. A habot többféle módon is megfőzhetjük. A cukorral kemény habbá vert fehérjéből kikanalazott habszigeteinket főzhetjük vízben vagy az óvatosan melegített madártejben is elkészíthetjük, de kedvelt, biztonságos és gyors megoldást jelent, ha a mikróban készítjük el.

Tedd egyedivé!

A kész madártejet tálaláskor még tovább variálhatjuk. Adhatunk hozzá pirított mandulapelyhet, megszórhatjuk egész mákkal, darált dióval, de különféle szirupokkal (mandula-, mák-, pörkölt mogyoró) szintén kedvünk szerint ízesíthetjük. Arra ügyeljünk, hogy a sziruppal édesített madártejnél az alap krémben kicsit vegyünk vissza a hozzáadott cukor vagy bármilyen más természetes édesítőszer mennyiségét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss