Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tovább fertőz hazánkban a madárinfluenza: 40 ezer pulykát kellett felszámolni

Újabb vármegyében igazolták a hazai szárnyasokat tizedelő madárinfluenzát. Ezúttal, egy közel negyvenezer pulykát számláló állományt kellett felszámolni a fertőző betegség miatt.

A madárinfluenza már Somogy vármegyében is megjelent – tájékoztatta a Mindmegettét a Nébih. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmeztetése szerint a szárnyasok elhullásával járó, magas patogenitású madárinfluenza elszórtan van jelen hazánkban, de az ország bármely részén felütheti a fejét.

A legutóbbi detektálásra a Somogy vármegyei Kaposváron került sor, ahol egy nagyjából 39 ezer hízópulykát számláló telepen észlelték az állattartók a szárnyasok megbetegedését és elhullását. A Nébih kiérkező szakértői mintát vettek az elhullott állatokból, és a vizsgálat megállapította a H5N1, azaz a madárinfluenza jelenlétét.

Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van, ugyanakkor az állomány ‒ már a gyanú alapján megkezdett ‒ felszámolása be is fejeződött. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet is – olvasható a közleményben.

Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss