Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mackó vagy Medve? Íme a nagy kockasajt-teszt!

Kevés vagy, mint Mackósajtban a brummogás... Kevés ennél elcsépeltebb és unalmasabb „viccet” találni, amit még páran a mai napig szeretettel használnak, de kivételesen a mostani nagy teszthez némileg passzol. Manapság még mindig sokan azonosítják ezzel a névvel a klasszikus kockasajtot, pedig a Mackósajt egy kifejezett típus és márka, nem pedig egy összefogó, általános elnevezés.

Egészen sokrétű ízesítéssel gyártják őket, viszont mi kizárólag a natúr, azaz extra aroma nélkül szerelt változatokat kutattuk fel. Szám szerint 14 remek, ám mégis különböző típust gyűjtöttünk össze. Leginkább zsíros és félzsíros változatokat találhatunk a boltok polcain, elvétve futottunk bele zsírszegény kiadásba.

Nagy tesztek és étteremkritikák a Mit ettem ma oldalán >>>

Camping

A sajtok között igazi klasszikusnak számít a Camping. A Kárpát-medence minden jellegzetességét megtaláljuk a csomagoláson. Hegyvonulatokat, a középen pedig egy romantikus alföldi napfelkelte sziluettjeit láthatjuk szarvasmarhával és gémeskúttal kiegészítve. Egy vörös cérna segítségével nyithatjuk fel a korongot, csak egy hanyag rántás és kész is. A leírás alapján kiderül, hogy ez bizony 45% sajtot tartalmaz, típusa pedig zsíros. A kis cikkelyek is megkapták a kinti dizájnt, persze kicsit tömörítve. A tépőegység itt már fóliából van, de színében egyezik a cérnáéval. Az állaga kemény, de ragacsos, nem éppen krémes. Ízre igazi natúr egy pici édeskés beütéssel, de tisztán én erre nem merném rámondani, hogy sajt.

A nagy sárgabaracklekvár-teszt! Melyik a leggyümölcsösebb? >>>

Spar

Igazi sparos színpompában úszik a csomagolás. Mély hazafias érzelmek vezérelte dizájn, mibe akár a magyar zászlót is bele lehet gondolni. Uborka és paradicsom, na meg persze a sajt. A Tolnatej Zrt. áll a színpad mögött, ők gyártják a cég számára. Sajtmennyiségről pontos adat nem áll rendelkezésre, így ezt a vonalat jobb, ha el is engedjük. A feltépés itt perforált papírcsíkkal történik, kicsit sérülékenyebb, mint a cérna, viszont nagyobb élvezet feltépni. A cikkelyek itt is kapják a dizájnt, nagyon vagány. Feltépni ezeket a már ismert fóliás megoldással tudjuk. Ez már csak félzsíros kiadás viszont, ez valójában csak pár százalékkal kevesebb zsírt jelent. Egészen kenhető állaga van, ízre inkább savanykás irányba halad. Erősen hasonlít egy nyomóssajtra.

A nagy kakaóteszt! Vajon melyik a legfinomabb? >>>

Mackó

Retro, klasszik, örökzöld, ezeréves, megunhatatlan, azaz Mackó és sajt. A csomagolása talán nagyszüleink számára is ismerős lehet gyerekkorukból, annyi eltéréssel, hogy ők csak fekete-fehér kiadásban nézhették Wi-Fi- és színmentes tévéjükön keresztül. Egy mackó frakkban, aki egy tálcán saját magát tartja miniatürizált kiadásban, majd ez a sor folytatódik egyenesen a végtelenbe. Szintén a félzsíros kategóriát erősíti mackó barát. Sajtmennyiségről mélyen hallgat, így mi sem tudunk mást, csak brummogni rajta. Fekte cérnával vagy medveszőrrel tudjuk feltépni a csomagolást, hasonló módon, mint az eddigieknél. Meglepően nagy egy darab cikkely, a doboz tartalma csak 6 részre van felosztva, jóformán kétszer akkora, mint a többi versenyzőnél mért mennyiség. Az első falatnál kibukik, hogy sokkal vajasabb, mint a fentebb eddig teszteltek. Állaga viszonylag könnyen kenhető, viszont közel sem krémes, picit harapható. Sajt természetesen itt se bukik ki belőle.

A nagy tésztás instant leves teszt! Meg merjük-e venni bármelyiket? >>>

Milfina – Sahne

Se tehén, se mackó a csomagoláson, helyette kapunk margarétát vagy kamillát nehéz meghatározni, valamint stilizált cikkelyek képét, illetve egy kancsó tejszínt. Az egész csomagolás hívogat, csábító színekkel varázsol el. Mindezt az Aldi polcairól tudjuk a kosarunkba borítani, gyarapítva a zsíros mezőnyt. A százalékmeccset a sajt nyeri 36-10 arányban a tejszín/vaj ellenében. Szintén piros cérnás megoldással bontható. Kinyitva azonnal látszik, hogy az elején nem vicceltek, valóban minden darabot díszít egy kancsó tejszín. Egy cikkely méretre olyan, mintha felfalta volna egy kisebb társát. Az állaga ragacsos, meglehetősen sűrű, egészen homogén módon lehet felületekre kenni. A savanykás vonalat erősíti, határozottan érződik a tejszín jelenléte. 

A nagy őszibaracklé-teszt! Melyik iható, és melyiket felejtsük el örökre? >>>

Kőrösi – Natúr talléros

Kétkedve fogadjuk az egész produkciót, ugyanis szemmel láthatóan újraragasztott a csomagolás, de az eszünkön nem tudtak túljárni, ugyanis kissé slendrián módon ragasztották rá a matricát, itt-ott kikandikál alóla egy rakat külföldi felirat. Az oldalát is matrica díszíti – mindezt gyártja nekünk a Bábel Sajt Kft. Adatokról nem kapunk tájékoztatást, bizonyára kifogyott ez a fajta matrica. A perforált nyitási technológiát preferálják, kissé gyanúsan, csak ez az oldalmatrica tartja egyben az egész csomagolást. Kibontás után újabb meglepetés – nem tudni mire gondolhattak, amikor megalkották ezt a „dizájnt”. Nehéz szavakba önteni a látványt.

Közben a kolléga kisebbfajta oknyomozásba kezdett, ezért gondos sebészi mozdulatsorral lefejtette a tetejét díszítő matricát, és rögtön meg is tudjuk leánykori nevét: Branza Topita. Romániából sikerült eredetileg beszerezni, úgy látszik. Mi ez, ha nem a fogyasztók megtévesztése?! Kóstolás után az eddigiek fényében már nem meglepő a kettősség az ízében sem, hogy olyan mintha összekevernénk egy savanykás és egy vajasabb fajtát. Hangyányit inkább már a vajkrémekre hajazó az íze.

A nagy mirelitpizza-teszt! Melyik ehető, melyiket felejtsük el? >>>

Medve - Natúr

Meg is érkeztünk a mackó felnőtt kiadásához, a Medvéhez, mondhatni ez is klasszikus, na nem annyira, mint a kisöccse. Egy barátságos, kaján vigyorú medve néz velünk farkasszemet – teljes az állatkerti érzés. Újabb jelentkező a zsíros alosztályba, a fő összetevőt, a sajtot 29%-os koncentrátumban kapjuk. Itt is kapunk extra matricát, ezeken már feltűnik némi sajt is. Az állaga egészen kemény, egy rögtönzött törésteszten gond nélkül tud hozni 5 csillagot. A viszonylag alacsonyabb sajttartalom az ízében is visszaköszön, ugyanis sokat nem érezni belőle. Leginkább semmit, teljes mértékben a vaj dominál. Nincs rossz íze, csak érheti meglepetés az embert, ha sajtosabb ízre vágyik (és valószínűleg arra is vágyik, ha már leemelte a polcról).

A nagy virsliteszt! Kipróbáltuk, melyik éri meg az árát >>>

Tolle – Trappista sajt light

A csomagolás már egyből más. Elsőnek megpillantunk egy igazán feszes, kockás női hasfalat. Mágnesként vonzza a tekintetet, igazi light promókép. Másik érdekessége, hogy trappista sajtot használnak fel hozzá, amiből nem kevesebb, mint 50,3% van benne. Emellett zsírtartalma is 60%-kal csökkentett, így a végeredmény ezen a vonalon kerek 20% lett. Kategóriája kenhető, zsírszegény sajt, amivel egyedülálló a mezőnyben. Papírnyelvét megfogva téphetjük körbe, ami után meglátjuk a fehér színvilágban úszó kockákat, melyekről sajnos már lemaradt a dekoratív hölgy. Kifejezetten kemény, ezt biztosan nem könnyű elkenni egy szelet kenyéren. Ici-pici sajtíz ebből valóban kijön, de közvetlenül kíséri egy savanykás utóíz is, amit egészen nehéz megszokni, sörrel viszont könnyen hatástalaníthatjuk.

A nagy lapkasajtteszt! Megkóstoltuk nyersen és mikrózva is >>

Nevető tehén – Natúr

A csomagoláson egy szoliban ragadt tehenet látunk, aki annak ellenére, hogy ropogósra égett, igazán boldog. Emellett egoista is, mivel fülbevalóin önmaga díszeleg. Egy francia cég Szlovákiában gyártatja a terméket, melyre került magyar és bolgár felirat is. Mi ez, ha nem multinacionális összefogás? Ennek örömére a sajt mennyiségét meg sem osztották a kíváncsi nagyérdeművel. A tehén színéhez idomuló vörös cérna feltépésével juthatunk a belsejébe. A cikkelyek csillagos kis tehenek, hasonló ördögvörös színben megjelenítve. Meglepően kicsike egy darab, ezzel hatalmas, cipőtalp méretű kenyeret aligha tudunk megkenni. Állagra egészen kemény, nehezen kenhető. Ízre első pár pillanatban tökéletesen semmi, majd utóíznek megjön egy lágy vajas ízvilág. Nagyon nagy jóindulattal lehet egy extra szolid sajtos élményt is felfedezni a végén, de túlzásokba kár lenne esni, ne kezdjünk ujjongni tőle.

A nagy natúrvajkrém-teszt! Kipróbáltuk, melyik a legfinomabb >>>

Président – Ömlesztett sajt

A neve és csomagolása együttesen egy elegánsabb élményt kölcsönöz az egésznek. A nagy flancolás közepette ennél is kimaradt a sajt mennyiségének feltüntetése, ez nem túl #elnök megoldás. Papírfeltépés után a kisebb kockákon is uralkodik a kék-fehér színvilág. Nem tudni, mennyire selejt megoldás, de a sajtot felbontó fólia ki se látszott, illetve nem tépi fel rendesen a csomagolást, nekünk kell vele még kicsit vacakolni. Az állaga egészen krémes, ezt biztosan gond nélkül el tudjuk kenni egy bankkártyával is, ha netán nincsen más a közelünkben. Ízre sajtról kár lenne beszélni, viszont pár másodperccel kóstolás után olyan savanykás íz ugrik be, ami rendesen összehúzza az ember arcát, is.

A nagy bögrés leves-teszt! Van köztük igazán finom? >>>

Hajdú – Happy

A dobozt teljes egészében egy tehén uralja, mely inkább hasonlít egy kutyára. Viszont valóban annyira happy a tehenünk, hogy felmerül a droghasználat gyanúja. A mezőny első igazi kakukktojása, ugyanis gluténérzékenyek is pusztíthatják ezt korlát nélkül, bár nem tudom, a többiben mi a gluténtartalmú hozzávaló. Ezt is a Bábel Sajt Kft. készíti, de ellentétben az előző példánnyal, ez nem Romániában született, majd disszidált termék. Vidám tehenünkből jutott a kis cikkekre is – kész szerencse, különben a végén még szomorúan látnánk neki. Egészen ruganyos, de kemény állaga van, nem az a krémes fajta cseppet sem. Kóstolás után nem repkedtek a magasztaló szavak, leginkább az átlagos jelző jut az ember eszébe. Vajasabb, édeskésebb érzés csipegeti az ízlelőbimbóinkat.

A nagy epresjoghurt-teszt! Megkerestük a leggyümölcsösebbet >>>

Tenery

Messze ez az egész mezőny Góliátja a maga 400 grammos tömegével, amit 24 részletre sikerült felosztani, mindezt 3 emeletre szétdobva. A csomagolásán itt is a már unalomig ismételt tehén parádézik a kimondottan színes dizájn közepén. A zsíros mezőny díszes példánya. A felbontója a mezőny eddigi legrosszabbja, kellett hozzá egy szike is, mire sikerült kihámozni a kis alufólia ruhájából. Nem ott szakad, ahol kellene neki. Szerencsére a lényeggel, az ízével ezt sikerült kompenzálnia, szuperkrémes az állaga, könnyen kenhető és végre se nem túl savanyú, se nem vajas – sikerült egészen jól megtalálni az összhangot. Összességében nagyon kellemes.

A nagy májkrémteszt! Kipróbáltuk, melyiket érdemes megvenni >>>

Milfina – Natúr

Magyar termék – kissé tudathasadás lehet ez első blikkre, ugyanis kizárólag az Aldinál találjuk meg, de ha utánanézünk, hogy a Tolnatej gyártja - máris kitisztul a kép. Minimál dizájn, leginkább semmilyen, sablontervezők alkotása lehet, kevés színnel operálnak. Persze lehet ezt letisztultnak is nevezni, nézőpont kérdése. Enyhén diétázó éhenkórászok is fogyaszthatják, ugyanis ez csak félzsíros. Az állaga keményebb, de hát a zsírtartalom alapján már lehetett erre számítani (a sajtarányról itt sem kapunk tájékoztatást). Határozottan savanyú, összerántja az ember arcát, mely a másodpercek előrehaladtával csak erősödik.

A nagy bébiételteszt! Kipróbáltuk, mit is adunk a gyereknek >>>

CBA – Natúr

Ismét egy nemzeti érzületű dizájner alkotását csodálhatjuk a csomagoláson, ami egészen átlagos, kivétel a kés, melynek formája megfoghatatlan és elmagyarázhatatlan. Félzsíros mezőnyben indul, ami annyit jelent, hogy 40% benne a zsír, szokás szerint a sajt mennyiségről mélyen hallgatnak. Feltépve a fedelét egy egészen durva meglepetés vár minket. Minden kockára rá van írva, hogy sajt. Komolyan, ezt nem is gondoltam volna, hogy az van benne, amikor leemeltem a polcról. Az állaga inkább a krémes felé közeledik, óvodások is laza csuklóval kenhetik. Ízre semmi sajt, csak tejszín és vaj párosát érezni benne. Visszatérve a sajt felirathoz, némileg túlzónak éreztem.

Teszt, teszt, teszt >>>

Bluedino – natúr

Hopp, ismét rákerült a hazai termék plecsni, ami annyit jelent, hogy a Bábel Sajt Kft. gyártja a festői szépségű Kacsótán. Félzsíros csapatba nevezett, ami annyit takar, hogy zsírtartalma 45% egészen pontosan. A sajtról annyit tudunk meg mindössze, hogy az EU területén belülről származik. Csomagolása rejt egy visszafogott eleganciát, a kékes szín úrias külsőt varázsol neki. Extra krémes állaga miatt viszont előszeretettel tapad rá a fogainkra, amit utána leginkább fogkefével tudunk levarázsolni. Ízre tucat plusz egy, semmi sajt, de már meg sem lepődünk. Pár másodperces késés után beköszönt szánkba egy laza savanykás íz, de semmi túlzás, nem kell fanyalogni tőle.

Mit ettem ma blog

Ítélet

Bátran ki merjük jelenteni, hogy ezeknek a rendes sajt ízhez vajmi kevés közük van. Leginkább úgy képzeljük el, mintha a lapka sajtokat összekevernénk némi natúr vajkrémmel, majd az eredményt ilyen „mackó sajt” formába öntenék.

Ha mindenáron ki szeretnénk emelni a mezőnyből pár pozitívabb élményt, akkor az legyen a Tolle light verziója, ami egészen gyengén, de áraszt magából rendes sajt aromát. Mellé szorosan csatlakozhat a Tenery megoldása, aminek leginkább a krémességgel sikerült hódítania.

Kifejezetten csalódást egyik sem okozott, viszont erősen ajánlott inkább az ízesített verziók használata, vagy ha mindenképpen a natúr vonalon szeretnénk maradni, akkor tegyünk mellé legalább egy fej lilahagymát.

Ezek is érdekelhetnek