Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lőttek a népszerű fogyókúráknak? Ezért zsákutca a zsírszegény diéta!

default user icon
MME
Felejtsd el az évtizedekig népszerű zsírszegény étrendeket, diétákat! Az orvosok és a táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy egészséges zsírokra szüksége van a szervezetnek, hiszen védik a szív- és érrendszer egészségét, csökkentik a magas koleszterinszintet, ezáltal pedig óvják a szívet.

MEGDŐLT ELMÉLET A ZSÍRSZEGÉNY DIÉTÁRÓL

Az 1970-es évektől kezdve egészen az 1990-es évekig szakértők az alacsony zsírtartalmú étrendet ajánlották az egészséges, hosszú életre vágyóknak, mert összefüggést fedeztek fel a telített zsírok fogyasztása és a szívbetegségek kialakulása között. De ahogy egyre többen kezdték követni az ajánlásokat, felfigyeltek arra, hogy a pozitív tapasztalatok mellett az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása komoly negatív következményekkel is járt.

A zsír több más, élettanilag hasznos hatása mellett hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzést. Zsírszegény diétázók között gyakran előfordult, hogy több kalóriát fogyasztottak, mint korábban, hogy jóllakottnak érezzék magukat. Ráadásul az élelmiszergyártók többsége az előre csomagolt élelmiszerekből, ételekből is eltávolította a zsírt, és cukorral (azaz finomított szénhidráttal) helyettesítette azokat, növelve az extra kalóriák bevitelét.

Zsírszegény étrend, mégis egyre több túlsúlyos és a plusz kilók miatt kialakult betegségtől szenvedő ember... Hogy lehet ez? Elkezdték vizsgálni a zsírszegény étrend élettani hatásait, és arra jutottak, hogy a zsírok egyszerű szénhidrátokkal, például finomított gabonákkal és hozzáadott cukrokkal való helyettesítése nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát – sőt a cukrokban gazdag ételek növelhetik a vérzsírok szintjét. A magas trigliceridszint pedig 2-es típusú cukorbetegséghez, zsírmájbetegséghez és szívelégtelenséghez vezethet.

Mára világossá vált, hogy nem az a fontos, mennyi zsírt eszünk, hanem az, hogy milyen típusút. Míg az egészségtelen zsírok magas koleszterinszintet és szívbetegségeket okozhatnak, addig az egészséges zsírok javítják a szív egészségét.

A SZERVEZETNEK SZÜKSÉGE VAN ZSÍROKRA

A zsírok kiváló kalóriaforrások, amelyeket a szervezet energiává alakít át. A zsírban lévő tápanyagok számos, az életfunkciók tökéletes működéséhez szükséges folyamatban játszanak fontos szerepet. A belső testzsír védi a szerveket és segít melegen tartani azokat. A csecsemőknek és a kisgyermekeknek zsírra van szükségük az egészséges kognitív fejlődéshez és a növekedéshez. A zsírok teszik lehetővé a szervezet számára, hogy hasznosítson olyan alapvető vitaminokat, mint az A-, az E-, a D- és a K-vitamin. A zsír segíti a sejtek növekedését, szerepe van a hormontermelésben.

Ezen túlmenően a zsír élvezetesebbé teszi az étkezést: felerősítheti az egyébként unalmas egészséges ételek ízét, például bizonyos zöldségekét.

A NÉGYFÉLE ZSÍR

A különböző típusú zsírok eltérő kémiai szerkezettel rendelkeznek, amelyek meghatározzák, hogy a szervezet hogyan használja fel őket, és mennyire egészségesek. A négy fő zsírtípus mindegyike eltérő fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik:

  • telített zsírok,
  • transzzsírok,
  • egyszeresen telítetlen zsírok,
  • többszörösen telítetlen zsírok.

Ezek közül az első kettőt hívjuk „egészségtelen zsíroknak”, utóbbiak pedig az egészségesek.

A telített zsírok annyira tele vannak hidrogénmolekulákkal, hogy nincs kettős kötésük a szénmolekuláik között. Ez a kémiai összetétel lehetővé teszi, hogy a telített zsírok melegebb hőmérsékleten megolvadjanak, szobahőmérsékleten szilárdak maradjanak. A telített zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezőjének számítanak. Rendszeres, túlzott mértékű fogyasztásuk hozzájárul például az érszűkület, az érelmeszesedés, illetve az emelkedett koleszterinszint kialakulásához is.

Telített zsírok forrásai: zsíros marha-, sertés-, birka- és baromfihús; vaj; disznózsír; tejszín és a legtöbb magas zsírtartalmú tejtermék; sajtok; a legtöbb pékáru, készétel, fagyasztott élelmiszer; a sült és rántott ételek; pálmaolaj; kókuszolaj.

Kétféle transzzsír létezik: természetes és mesterséges. A természetesen előforduló transzzsírok egyes állatok gyomrában keletkeznek; a marhahús, a vaj és a bárányhús kis mennyiségben tartalmaz természetes transzzsírt.
A mesterséges transzzsírokat úgy állítják elő, hogy a folyékony növényi olajokat hidrogénnel telítik, hogy szobahőmérsékleten szilárdabbak legyenek. Innen ered a név, amelyet a transzzsírt tartalmazó élelmiszerek összetevőlistáján találhat: részben hidrogénezett olaj.
Az élelmiszergyártók transzzsírokat használnak, mert olcsók, megfelelő az állaguk és az ízük, sokáig eltarthatók. Ma már szigorúan szabályozzák, hogy egyes élelmiszereknek mennyi lehet a transzzsírsav-tartalma. A szigorítás oka, hogy egyértelmű bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a transzzsírok fogyasztása növeli a rossz LDL-koleszterinszintet és csökkenti a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjét. Ez az úgynevezett „jó” koleszterin, amely segít eltávolítani az LDL-t a véráramból. A transzzsírok fogyasztása továbbá növeli a stroke, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

AZ EGÉSZSÉGES ZSÍROK

Kétféle telítetlen zsír létezik: az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. Mindkét típusú zsír egészségesnek tekinthető elsősorban azért, mert segít eltávolítani a koleszterint a véráramból. Az egészséges zsírok E-vitaminban gazdagok, amely gyulladáscsökkentő hatású és megvédheti az agy sejtjeit és más létfontosságú szerveket az oxidatív károsodástól.

Az egyszeresen telítetlen zsírok általában szobahőmérsékleten folyékonyak, és leggyakrabban növényi olajokban, diófélékben és magvakban találhatók meg:

  • olívaolaj
  • repceolaj
  • sáfrányolaj
  • szezámolaj
  • napraforgóolaj
  • földimogyoró
  • olajbogyó
  • avokádó
  • diófélék, olajos magvak

Az egynél több szénkötést tartalmazó, hidrogénnel nem telített zsírmolekulákat többszörösen telítetlennek tekintjük. Mivel nem telítettek, a többszörösen telítetlen zsírmolekulák több koleszterinmolekulához kötődhetnek, és eltávolíthatják azokat a véráramból.
A többszörösen telített zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. esszenciális zsírsavak, amelyek további két alcsoportba sorolhatók: ezek az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Fontos tudni, hogy ezeket a létfontosság zsiradékokat az emberi szervezet nem képes előállítani, így a táplálkozás során kell gondoskodnunk a bevitelükről.

A legjobb omega-3 zsírforrások:

  • tonhal
  • lazac
  • hering
  • makréla
  • szardínia

Néhány omega-6 zsírsavakban gazdag, egészséges élelmiszer:

  • szójabab és tofu
  • dió
  • mogyoróvaj

A legtöbb ember valójában túl sok omega-6 zsírsavat és kevés omega-3-at eszik. Ennek részben az az oka, hogy a legtöbb kedvelt élelmiszer, mint például a rágcsálnivalók, a zsíros és a pácolt húsok, a gyorsételek és a desszertek sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak.

HOGYAN LEHET HELYETTESÍTENI AZ EGÉSZSÉGTELEN ZSÍROKAT?

Számos módszer létezik a telített zsírok bevitelének csökkentésére és az egészséges zsírbevitel növelésére. Néhány tipp:

  • Majonéz helyett használj avokádókrémet!
  • Főzéshez válassz növényi olajokat, például olíva-, repce-, kukorica- és napraforgóolajat! Olyan étolajokat válassz, amely evőkanalanként négy grammnál kevesebb telített zsírt tartalmaz!
  • Ne egyél készen kapható salátaönteteket, mártásokat: készítsd el saját, egészséges verziódat egészséges olajokból!
  • Válassz sovány húsokat!
  • A csirkehúsról távolítsd el a bőrt!
  • Válassz zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékeket!
  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, amelyek legtöbbször telített- és transzzsírokat tartalmaznak!
  • Mindig olvasd el a tápanyagadatokat tartalmazó címkéket és válassz olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak transzzsírt és alacsony telített zsírtartalmúak!
  • Nassolj friss gyümölcsöket, zöldségeket vagy teljes kiőrlésű gabonából készült, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kekszeket!
  • Sütés során a vajat, margarint helyettesítsd almaszósszal vagy tojásfehérjével!
  • Az ételeket sütés helyett grillezd vagy párold!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek