Elkészítés: A céklát megfőzzük (főzés előtt vagy után is hámozhatjuk, előző esetben jól meg kell mosni) sós vízben, majd kis darabokra vágjuk, és összeturmixoljuk a kefirrel és a joghurttal. Sóval, borssal és lehetőleg friss kaporral ízesítjük. Ha még nem elég leves-állagú, akkor a cékla főzővizéből és tejből lehet még hozzáönteni, amíg elég híg nem lesz.
Ezután az uborkát meghámozzuk, és vékony csíkokra aprítjuk – esetleg nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd belekeverjük a levesbe. Legalább 12 órára hűtőbe tesszük.
A litvánok tálaláskor főtt krumplit és/vagy főtt tojást tesznek bele, jó kontrasztot alkotnak a hideg levessel.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre