Elkészítés: A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a darált diót, mindezt összenyomkodjuk a lágy margarinnal. Jöhet a por- és vaníliás cukor, a citromhéj, a tojások, a só és a fűszerek (fahéjból 3 púpozott teáskanállal, szegfűszegből 2 teáskanállal tettem bele). Jól meggyurmázzuk, és legalább 1,5-2 órára a hűtő leghidegebb polcára tesszük. Kifejezetten lágy tészta lévén ezt nem szabad megspórolni.
A hideg cipót kettészeljük, és az egyik felét tepsiméretűre (35x25 cm-es tepsi) vágott sütőpapíron, gazdagon lisztezett sodrófával kinyújtjuk úgy, hogy a tésztának a tepsibe téve kb. 1,5 cm-es pereme legyen. A tésztát a helyére nyomkodjuk, megigazgatjuk és villával megszurkáljuk. Szaporán dolgozzunk vele, mert hamar puhul. (A cipó másik felét addig is tegyük vissza a hűtőbe.)
A töltéshez a megszurizott tésztalapra vékony, egyenletes rétegben szórjunk zsemle- vagy piskótamorzsát. Jöhet a töltelék. Bár soknak tűnhet a megadott 70-75 dkg lekvár, de így lesz igazán finom. Az egyenletesen szétterített lekvárréteg befedéséhez a hideg fél cipót egy másik, szintén tepsiméretűre nyújtott sütőpapíron, lisztezett sodrófával kinyújtjuk, majd hirtelen mozdulattal a lekváros tésztára borítjuk, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk róla.
Végül a tésztalapot felvert tojássárgával óvatosan megkenjük, majd villával sűrűn megszurkáljuk. 180 fokos sütőben, felső rácson kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Szobahőmérsékletűre hűlve szeleteljük, kockára vágva, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.