Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Linzertorta-szelet

2 5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly- vagy grahamliszt keveréke (ezek híján 35 dkg finomliszt)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg langyos margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg ízlés szerint
  • A töltelékhez:
  • 60-80 dkg lekvár (nem dzsem), én csipke és kajszi keverékével töltöttem
  • zsemlemorzsa
  • A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • A kész süti szórásához:
  • fahéjas cukor

Elkészítés

Elkészítés: A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a darált diót, mindezt összenyomkodjuk a lágy margarinnal. Jöhet a por- és vaníliás cukor, a citromhéj, a tojások, a só és a fűszerek (fahéjból 3 púpozott teáskanállal, szegfűszegből 2 teáskanállal tettem bele). Jól meggyurmázzuk, és legalább 1,5-2 órára a hűtő leghidegebb polcára tesszük. Kifejezetten lágy tészta lévén ezt nem szabad megspórolni.

A hideg cipót kettészeljük, és az egyik felét tepsiméretűre (35x25 cm-es tepsi) vágott sütőpapíron, gazdagon lisztezett sodrófával kinyújtjuk úgy, hogy a tésztának a tepsibe téve kb. 1,5 cm-es pereme legyen. A tésztát a helyére nyomkodjuk, megigazgatjuk és villával megszurkáljuk. Szaporán dolgozzunk vele, mert hamar puhul. (A cipó másik felét addig is tegyük vissza a hűtőbe.)

A töltéshez a megszurizott tésztalapra vékony, egyenletes rétegben szórjunk zsemle- vagy piskótamorzsát. Jöhet a töltelék. Bár soknak tűnhet a megadott 70-75 dkg lekvár, de így lesz igazán finom. Az egyenletesen szétterített lekvárréteg befedéséhez a hideg fél cipót egy másik, szintén tepsiméretűre nyújtott sütőpapíron, lisztezett sodrófával kinyújtjuk, majd hirtelen mozdulattal a lekváros tésztára borítjuk, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk róla.

Végül a tésztalapot felvert tojássárgával óvatosan megkenjük, majd villával sűrűn megszurkáljuk. 180 fokos sütőben, felső rácson kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Szobahőmérsékletűre hűlve szeleteljük, kockára vágva, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss