Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Limoncino likőrös bonbon

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A csokihüvelyhez:
  • 15 dkg 85%-os csokoládé
  • A töltelékhez:
  • 7 dkg fehér csokoládé
  • 2 kanál tejszín
  • 3 cl limoncino (limoncello) likőr
  • 1 kiskanál zselatin
  • Valamint:
  • vékony ecset
  • csokihőmérő
  • bonbonforma (ez esetben szilikonból)
  • habkártya vagy spakli

Elkészítés

Elkészítés: Először elkészítjük a tölteléket: a feltördelt fehércsokit vízgőz fölött, folytonosan kevergetve felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a likőrt, amelyben előzőleg elkevertük a zselatint. Forrósodásig melegítjük, majd levesszük a tűzről és kihűtjük.

A csoki 3/4-ét feltördeljük, és vízgőz fölött folytonosan kevergetve felolvasztjuk vigyázva, ne legyen forróbb, mint 46 fok Celsius. Akkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a többi felaprított csokoládét. Folyton kevergetve visszahűtjük 32 fokra. Ezt a folyamatot nevezzük beoltó módszeres temperálásnak.

Egy ecset segítségével kikenjük a bonbonformát a csokival vigyázva, hogy mindenhol fedjen. Hűtőben legalább 10 percig dermesztjük, majd még egy rend csokit kenünk bele, ismét hűtjük.

A bonbon üregébe kiskanállal belekanalazzuk a meghűlt krémet, majd ismét hűtőbe tesszük legalább 10 percre.

Végezetül a maradék csokit ismét 32 fokra melegítjük, rákenjük a bonbonokra, a töltelékre, spaklival lehúzzuk a fölösleges csokoládét, majd minimum 1 órára visszatesszük hidegre.

Megjegyzés

Mivel már van kevés rutinom, már nem hőmérőzök, a lényeg az, hogy a csoki ne kapjon oda. Fontos a jó minőségű csokoládé, akkor - meg ha betartjuk az elkészítés lépéseit - a bonbonok szép fényesek lesznek. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek