Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Limonádé minden mennyiségben: mentás, levendulás, csipkebogyós

default user icon
SB
Millió fajta limonádé van. Szénsavasan vagy mentesen parancsolja? Otthon is isteni a mentás, bodzás, narancsos. Ázsiában sósan isszák. Sokan sörrel keverik.
A limópor

Először volt a trapper farmer, a donald rágó és a limópor. A mai harmincas-negyvenes korosztály érti, hogy mire gondolok. Meglepő, de még ma is kapható epres, citromos és narancsos mini műanyag üvegekben ez a borzalmas por, amit kb. két szippantásnyi ideig lehetett élvezni, a maradék csak vízzel volt kioldható az üvegből. Volt még a négyszögletes alakú műanyag tasakos limópor is, amit vízzel kellett volna higítani, de mindig felfaltuk magában. Ez volt nekünk a limonádé. Cukor ugyan volt otthon, de a 70-es-80-as években a citromot - a többi déligyümölcshöz hasonlóan - szinte csak sátoros ünnepekkor láttunk a boltokban. Ma már alap gyümölcsünk, és vannak olyanok is, aki otthon termesztik.

Hogyan készül a limonádé?

Az alap limonádé cukor, citromlé és víz keveréke. A variációk száma végtelen. Édességét adhatja a kristálycukron kívül barnacukor, szőlőcukor, méz, juharszirup, fruktóz és agávé szirup is. Savanyúságát köszönhetjük a citromnak, a zöld citromnak és - neadjisten- citrompótló tablettának.

A citrom

Az ősi sumér birodalomban a citromot még szelleműzésre használták, de a perzsák már citromhéj rágcsálással tették kellemessé leheletüket. A citrus szó először Egyiptomban jelent meg. A görögök már perzsa alma néven termesztették ezt a mai citromunkra nemigen hasonlító gyümölcsöt. A citrom mai típusa csak a középkorban jelent meg Európában. Elsősorban orvosságnak használták: egyebek mellett kolera, epegondok, sárgaláz, fejfájás, gyomorbaj, reuma és torokgyík ellen.

Hazánkban valószínűleg Mátyás korában láttak először citromot, amely Itáliából érkezett a királyi udvarba. A jezsuita misszionáriusok Amerikába is magukkal vitték a citromot, az 1800-as években Kaliforniába érkező első példányok alapozták meg a száz évvel később már hatalmassá duzzadó ottani citromültetvényeket.

A citrom serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot, sok benne a C-vitamin, bioflavon tartalma vértisztító hatású. Bőrünkkel is csodákat tesz, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Általában éretlenül szüretelik, és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, jól sikáljuk le forró vízben fogyasztás előtt.

Cukorszirup

Ha nem akarjuk, hogy ivás közben cukorkristályokkal találkozzunk, készítsünk cukorszirupot. Már kereskedelmi forgalomban is kapható, de otthon is egyszerűen elkészíthetjük. Csak cukor és víz kell hozzá. Egyenlő arányban - pl. egy bögre víz és egy bögre cukor- tegyük edénybe, és lassú tűzön főzzük fel. Lehűtve sokáig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

Limonádétörténelem

A limonade szó eredetileg francia - és citromízű szénsavas italt jelent. Az eredeti limonádé szó - főleg külfödön - azóta az üdítőitalok más fajtáinak is szinonimája.

Olaszországban a reneszánsz korában lett divatos a limonata. Franciaországban is az olasz születésű Mazarinnek (kancellár bíboros, államférfi, XIV. Lajos minisztere) köszönhető meghonosodása. A 17. századi Párizsban a Compagnie de Limonadiers nevű cég gyártotta a limonádét, a párizsi utcákon sétáló árusok a hátukon cipelt tartályokból mérték poharakba, a vízből, citromléből és mézből álló italt. A kávézók megjelenése előtt a limonádéárus helyiségek limonatier néven voltak a találkozók központjai.

Variációk limonádéra

Ma már egyre több kávézó és étterem dobja fel üdítőital kínálatát különleges limonádékkal, otthon is utánozhatjuk őket. Gyakorlatilag bármilyen herbafélét felhasználhatunk. Íme néhány különleges limonádé recept.

Mentás limonádé

Öt evőkanál cukorból készítsünk cukorszirupot. Kihűlés után öntsük fel hideg vízzel, és tegyük bele két citrom levét és - lehetőség szerint - a gyümölcsök húsát is. Az üvegbe tegyünk sok megmosott mentát szárral együtt. Tegyük egy fél napra hűtőbe, hogy a menta aromája is kioldódhasson. Ha mindezt citrom helyett zöldcitrommal és frissen készítjük, máris majdnem kész a Virgin Mojito.

Csipkelimonádé mézzel

Csipkebogyóból készítsünk csipkebogyóteát.  Mézet keverjünk össze kevés narancslével, majd a teába tegyük a mézes narancslevet. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Levendulás limonádé

Egy evőkanál szárított levendulavirágot forrázzunk le egy deci meleg vízzel, és tegyük félre. Két citrom kifacsart levében oldjunk fel 5 evőkanál szőlőcukrot, és adjunk hozzá kb. 1 liter ásványvizet. Öntsük bele a levendulafőzetet, majd tegyük hozzá a felkarikázott citromot. Jól lehűtve, jégkockával fogyasszuk.

Egy limonádé Ázsiából: a Nimbu Páni

A limonádét a nyugati világban édesen, keleten viszont gyakran sósan fogyasztják. Az indiai Nimbu Páni jelentése citromvíz. Az italt több változatban készítik, és nagyon elterjedt.  Egy liter vízhez 2 citrom vagy 1 nagyobb lime, 1 csipet só és kb. 3 evőkanál cukor kell. Egy kiskanál rózsavízzel dobhatjuk fel, ha különleges italt szeretnénk készíteni.

Indonéz limonádé

Forró feketetea cukorral, citrommal, citromdarabokkal. Apróra vágott gyömbért kell beletenni, majd jégkockára önteni. A tea és a gyömbér is élénkít, ez nyáron nagyon jó. A jégkocka hűti, a gyömbértől kicsit csípős. Amikor szívószállal isszuk, keveredik a hideg és a meleg, hihetetlenül finom. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss