A lilahagymalekvár elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet, majd hozzáadjuk a barna cukrot, és állandó keverés mellett megkaramellizáljuk.
Ezután hozzáadjuk az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd megszórjuk a sóval, alaposan összekeverjük, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik (30-60 perc).
Ezután ízlés szerint megszórjuk őrölt színes borssal és kakukkfűvel, hozzáadjuk a balzsamecetet, majd felöntjük vörösborral.
Lefedjük a serpenyőt, majd addig pároljuk, míg a hagyma puhára párolódik, és a bor szinte teljesen elpárolog. Néha belekeverünk. A végén pici folyadék maradjon alatta.
Az elkészült lekvárt még melegen tálaljuk sült húsok mellé.