Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb likőrök házilag

default user icon
MME
Baráti összejövetelek, sőt a karácsonyi ünnepek fénypontja lehet, ha saját készítésű likőrt szolgálunk fel a vendégeknek. Lehet ez diólikőr, tojáslikőr vagy csokilikőr, az ízeket nem lehet megunni. Íme néhány egyszerű és nagyon finom likőr recept.

Tojáslikőr egyszerűen

Hozzávalók:

  • 1/2 liter tej
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 7 db  tojássárgája
  • 1/4 liter fehér rum

Elkészítés: A tejet a cukor felével és a vaníliával összekeverjük és felfőzzük. A maradék cukrot a tojássárgával gőz fölött habosra keverjük. A vaníliát vegyük ki a tejből. A forró tejet fokozatosan adjuk a tojássárgákhoz, keverjük folyamatosan, hogy krémes legyen. Hagyjuk kihűlni. Kézi mixerrel verjük fel a krémet, végül lassan adjuk hozzá a rumot. Üvegekbe töltve, jól lezárva, hűvös, sötét helyen tároljuk.

 

Konyakos diólikőr házilag

Hozzávalók 1 liter italhoz:

  • 40 dkg dió (hámozott)
  • 40 dkg kandis cukor
  • 1 liter konyak

Előkészítés: A diót kiválogatjuk, alaposan megtisztítjuk. Egy sötét üveget kimosunk.
Elkészítés: A sötét üvegben összekeverjük a diót a cukorral és a konyakkal. Meleg helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a likőrös üvegbe töltjük. A diót süteményekbe (például somlói galuskához) felhasználhatjuk.


Francia likőr készítése házilag

Hozzávalók:

  • 1,5 kg feketeribizli
  • 0,75 l minőségi vörösbor
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1 darabka fahéj
  • 2 kg cukor

Elkészítés: A ribizliszemeket megmossuk, kiválogatjuk, majd lecsepegtetjük (használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is). Edénybe tesszük, és addig kevergetjük főzés közben, amíg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe töltjük a ribizlit, 2 szegfűszeget és a fahéjat. Ráöntjük a bort. 4-5 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Néha átkeverjük. Ezután a gyümölcsöt leszűrjük, majd átpasszírozzuk, hogy minél több gyümölcslé legyen. Hozzáadjuk a cukrot, magas hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad, de nem forr fel (kb. 2-3 perc a forráspontig). Az elkészült likőrt leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ha kihűlt, jól lezárjuk.

Tojáslikőr másképp

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 5 db tojássárgája
  • 40 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 3,75 dl vodka

Elkészítés: A felvert tojássárgájához adjuk a cukrot, vaníliás cukorral ízesítjük, habosra keverjük. Lassan hozzáadjuk a lehűtött, felforralt tejet is miközben folyamatosan keverjük. Vodkával és a rummal ízesítjük. Lehűtjük, jól záródó üvegbe töltjük.

 

Karácsonyi kókuszlikőr házilag

Hozzávalók:

  • 4 dl tiszta szesz
  • 1,5 liter tej
  • 50 dkg cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag vaníliacukor

Elkészítés: Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és 1 órán át takarék lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Megvárjuk, amíg lehűl, átszűrjük. Hozzáadjuk az alkoholt és lehűtve szervírozzuk.

 

A legegyszerűbb csokilikőr főzés nélkül

Hozzávalók:

  • 20 dkg kakaós vagy csokoládés sűrített tej
  • 2 rúd vanília
  • 3 dl konyak

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt leszűrjük és csokireszelékkel a tetején üvegpoharakba töltve tálaljuk. Rumos meggyel díszíthetjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss