Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olyasmi tűnt fel a magyar Lidlben, ami a vásárlókat is meglepte - Fotó

A Lidlben is megtalálhatóak a MOHU új, üvegvisszaváltós automatái, ám a polcokon várhatóan csak március-április környékén jelennek meg az első olyan műanyag palackok, melyek az új, visszaváltható csomagolással készültek.

A kötelező üvegvisszaváltási rendszer 2024 januárjában indult Magyarországon, ám sok helyen még nem árusítanak olyan műanyag, fém vagy üveg italcsomagolásokat, melyek az új rendszerben betétdíjasnak számítanak. A gyártók júliusig kaptak haladékot, hogy lecseréljék a korábbi, egyutas, azaz egyszer használatos csomagolásokat az 50 forintos betétdíjas, de visszaváltható palackokra.

Az első, visszaváltható italcsomagolások a szakértők szerint várhatón március-április környékén jelennek meg a boltok polcain. Ezeken a csomagolásokon nemcsak új vonalkód, de egy, a visszaváltást jelző logó is helyet kap, mely egymásba forduló nyilakat és az 50 Ft-ot ábrázolja. Sokan azonban a régi műanyag palackokat is megpróbálják visszaváltani, behelyezni az automatába, az azonban nem fogadja el azokat.

Megoldást talált a problémára a Lidl

Mivel sok vásárló hozza be a boltokba a még nem visszaváltható palackokat, melyeket nem fogad el az automata, ezzel megjelent egy új probléma. A nem visszaváltható palackokat az emberek vagy visszaviszik magukkal haza, vagy otthagyják az üzletben.

Erre találta ki a Lidl azt a megoldást, hogy ha a vásárló olyan műanyag palackot hoz magával, ami nem visszaváltható, és a gép nem fogadja el, akkor van lehetősége ott a boltban szelektíven gyűjteni mind a műanyag és a fém, mind az üveg italcsomagolást. Így nem kell hazavinni, a közeli kommunális kukába kidobni vagy az üzletben, a földön hagyni (mondjuk ott amúgy sem kellene).

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss