Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsóbb lesz a húsvéti sonka, mint tavaly, itt éri meg bevásárolni

Olcsóbb lesz idén a húsvéti sonka, legalábbis annak, aki a Lidlben vásárol, az áruházlánc ugyanis idén szinte minden sonkáját olcsóbban kínálja, mint tavaly.

Közeleg a húsvét, amely a sonkafogyasztás kiemelt időszakának számít. Ilyenkor óriási a sonka-választék az üzletek polcain, az árak és a minőség pedig igen változatos képet mutat. Utánajártunk, hol éri meg a leginkább idén sonkát venni, és néhány jól bevált receptet is mutatunk, mit érdemes elkészíteni a finom sonkából.

14-féle sonkából választhatunk a lidl áruházban

Kiderült, hogy a Lidl idén nemhogy árat nem emel, de a tavalyi évhez képest szinte minden sonkát olcsóbban kínál húsvétkor. Ráadásul nem is egyféle sonkát kínálnak, színes lesz a paletta, különféle technikákkal elkészítve pulyka- és sertéssonkát is kaphatunk, összesen 14 féle sonkából választhatunk.

A Lidl arra is figyel, hogy minél több magyar termék legyen a kínálatában, ezzel támogatva a magyar termelőket és a hazai gazdaság fejlődését. Így akinek fontos, hogy hazai vegyen, megtalálja a Hazánk Kincsei saját márkás termékeit és több, szintén magyar beszállító áruját is a Lidl polcain.

„Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink számára mindig a lehető legkedvezőbb árú, ugyanakkor magas minőségű termékeket kínáljuk. A húsvéthoz közeledve 14-féle sonkából választhatnak a fogyasztók, melyek közül 10 alacsonyabb áron vásárolható meg, egy termék esetében változatlan marad az ár, illetve két újdonság is bekerült a kínálatba. Áremelkedés, melynek mértéke 5%, egyetlen terméknél mutatkozik. Bízunk benne, hogy ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a családi ünnep a lehető legszebb legyen.” – mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Jut mindenkinek!

Szerencsére azon sem kall aggódnunk, hogy elviszik az orrunk elől az utolsó darabokat, a vállalat ugyanis felkészült a rohamra, a növekvő keresletre, áruellátásuk - ígérik - maximálisan biztosított, így mindenkinek jut sonka a húsvéti asztalra. És ha sikerült beszerezni az áhított darabot, megmutatjuk, hogyan készül belőle vajpuha, omlós húsvéti sonka, amiből aztán kerülhet a pogácsába is, a maradékból pedig isteni sonkás tészta készülhet.

Húsvéti sonka

Hozzávalók:
750 g füstölt, kötözött (nem főtt) sonka
3 db babérlevél
5 szem fekete bors

Elkészítése:

A sonkát a babérlevéllel és a borssal feltesszük főni hideg vízben és nagyon lassan, gyöngyözve 5-6 órán át főzzük, ameddig vajpuha nem lesz. Ha megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni minimum 6 óra alatt. Ezután a sonkáról levesszük a hálót, felszeleteljük és a kaláccsal, tojással, tormával fogyasztjuk húsvétkor.

Sonkával töltött pogácsa

Hozzávalók:

1 csomag friss élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
70 dkg liszt
20 dkg margarin
2 tk só
2 db tojás
3 dl tejföl
15 dkg főtt füstölt sonka
20 dkg sajt
1 db tojássárgája

Elkészítése:

A sonkával töltött pogácsa elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük az élesztőt és összegyúrjuk a sóval, a tojással, és a tejföl 3/4-ével. A tésztát lefedjük és egy órán át pihentetjük.

A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk a tésztát és a felét megkenjük 2-3 evőkanálnyi tejföllel. Megszórjuk apróra vágott sonkával, reszelt sajttal és ráhajtjuk a tészta másik felét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Sonkás-sajtos tészta csőben sütve

Hozzávalók:

30 dkg füstölt sonka
1 db vöröshagyma
6 dkg vaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
20 dkg füstölt sajt
4 dl tejföl (20%-os)
30 dkg penne (vagy ízlés szerinti tészta)
10 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A sonkát kisebb kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát, megszórjuk egy csipet sóval, ízlés szerint őrölt borssal, és kevergetve pár percig sütjük, majd kihűtjük. Amikor már kihűlt, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, a tejfölt, és alaposan összekeverjük. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.)

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, hozzáadjuk a sonkás-sajtos keverékhez, majd forgassuk, keverjük össze.
Egy jénaitálat (vagy tepsit) kikenünk a maradék vajjal, majd beleöntjük a tésztás keveréket. Ezután megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten szép pirosra sütjük. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek