Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Márton-napi menü: 11+1 fantasztikus libás recept

default user icon
MME
Ha november, akkor Márton-nap és libasült! Ha nem akarunk egész évben éhezni - ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libalakomát -, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet, libamájat vagy libacombot. Akinek nincs rutinja a libasütésben, semmi gond, kipróbált receptekkel segítünk.

Itt a Márton-nap, így ilyenkor még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.

Márton-napi libasült

A libából a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk. Na, meg a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról szól.

A libából készíthetünk levest. A klasszikus húsleves is nagyon kellemes, ha egy-két libanyakkal gazdagítjuk, de kifejezetten libahúsból is főhet a levesünk, vagy a már elkészült húslevest gazdagíthatjuk libahússal, esetleg pecsenye libamájból és libahúsból készített gombóccal.

Márton-napi köretek

A lesütött libamell mellé kínálhatunk lila káposztát, adhatunk tört krumplit vagy egy krémes krumplipürét, de a melle húsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

Egyben sült liba

A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes hús tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

1. LIBATEPERTŐKRÉM >>>

2. ASZALT ÁFONYÁS LIBAMÁJPÁSTÉTOM >>>

3. LIBAMÁJ ZSÍRJÁBAN SÜLVE >>>

4. LIBANYAKLEVES >>>

5. MÁRTON-NAPI LIBASÜLT PÁROLT LILA KÁPOSZTÁVAL >>>

6. LUDASKÁSA GERSLIVEL >>>

7. SÜLT LIBACOMB ASZALT SZILVÁS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL >>>

8. LIBAMÁJJAL ÉS KARAMELLIZÁLT HAGYMÁVAL TÖLTÖTT LIBANYAK >>>

9. ROPOGÓS LIBASÜLT HAGYMÁS törtkrumplival és párolt almával >>>

10. MÁRTON-NAPI LIBAMELL KONYAKOS KÁPOSZTÁVAL >>>

11. MÁRTON-NAPI LUDASKÁSA >>>

+1: KLASSZIKUS LÚDLÁB TORTA >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss