Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendulás éclair fánk

MME MME
3/5
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az égetett tésztához:
  • 10 dkg zsír
  • 2 dl víz
  • 5 evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • A krémhez:
  • 5 tojás sárgája
  • 3 evőkanál keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília-esszencia
  • csipet só
  • 1 teáskanál szárított levendula (konyhai felhasználásra való)
  • 4 evőkanál vaj
  • A tetejére:
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcskoládé
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a zsírt és a cukrot edénybe tesszük, ráöntjük a vizet, kis lángon felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, míg el nem válik az edénytől. Ha elválik az edénytől, levesszük a tűzről. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, de minden egyes tojással nagyon alaposan el kell keverni.

A tepsibe sütőpapírt teszünk, habzsákba töltjük a tésztát, és egymástól pár centire halmokat nyomunk belőle. A sütőt 220 fokra melegítjük, vízzel telt tálkát teszünk bele, hogy gőz képződjön, visszavesszük a hőt 180 fokra, és a fánkokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Nagyon fontos, hogy az ajtót nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. Ha kész, kitámasztjuk a sütőt, hogy kevés levegőt kapjon, úgy hűljön a tészta. Ha kihűlt, kettévágjuk a fánkokat.

A töltelékhez habverővel kikeverjük a tojások sárgáját, a keményítőt és 10 dkg kristálycukrot. Egy vastagfalú forraló edényben összekeverjük a tejet, a tejszínt, a vaníliát, kevés sót és a levendulát, közepes lángon összeforraljuk folyamatosan kevergetve, amíg a cukor felolvad, majd átszűrjük. A tojásokat temperáljuk oly módon, hogy a meleg tejszínes keverékből egy bögrényit kivéve alaposan elkeverjük a tojással, csak ezután öntjük vissza a meleg folyadékba. Közepes lángon főzzük a krémet, folyamatos kevergetés mellett, amíg a krém besűrűsödik, és elkezd forrni. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd hagyjuk kihűlni.

A csokoládémázhoz felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot és a felaprított csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon, hagyjuk besűrűsödni, szép selymes kémet kell kapnunk. Felhasználás előtt min. 5 percig hagyjuk pihenni.

A kihűlt krémet egy habzsákból az éclairekbe nyomjuk, majd a tetejüket a csokoládé mázba mártjuk, és a krémre helyezzük.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss