Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendulakrémmel töltött csokoládérolád

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 16-18 szelethez, 28 X 28 cm-es tepsiben:
  • A tésztához:
  • 10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 7 dkg porcukor
  • 6 dkg puha vaj
  • 4 csapott evőkanál rétesliszt
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • A levendulakrémhez:
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 púpozott teáskanál levendulás cukor

Elkészítés

Elkészítés: Egy 28 X 28 cm-es négyzet alakú tepsit sütőpapírral bélelek, a sütőt 170 fokra előmelegítem.

A tésztához a csokoládét vízfürdőn megolvasztom. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és a puha vajjal habosra keverem, hozzáadom a csokoládét, alaposan elkeverem, majd óvatosan beleforgatom a fehérjehabot, végül hozzászitálom a lisztet.

A tésztát az előkészített tepsibe simítom. Kb. 10-12 perc alatt megsütöm.

Amíg a tészta sül, elkészítem a levendulakrémet. A tejszínt félkemény habbá verem, majd belekanalazom a mascarponét, hozzáadom a kétféle cukrot, és az egészet habos krémmé keverem – felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

A csokoládés tésztalapot egy sütőpapírral fedett, nedves konyharuhára borítom, az így felülre került sütőpapírt eltávolítom, a még meleg lapot szorosan feltekerem, és a nedves konyharuhába csavart rudat hagyom kihűlni.

A már hideg roládot óvatosan kitekerem – a tészta kevésbé lesz rugalmas, mint a hagyományos piskóta, ezért előfordul, hogy megtörik, de ez a végén korrigálható.

A hideg levendulakrém kicsit több mint felét elsimítom a tésztán, a maradékkal pedig kívülről bevonom. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe teszem, de akár egy fél napot is várakozhat a tálalásra – ehhez azért meglehetős önfegyelem szükségeltetik –, kb. 1,5 cm-es szeletekben tálalom.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek