Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Leveles tepertős pogácsa IV.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1. A zsíros tepertőt ledaráljuk (ha nem elég zsíros, akkor tegyünk hozzá 2 tojásnyi zsírt), hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 evőkanál ecetet, jól összedolgozzuk, és téglalap alakúra formáljuk, hideg helyre tesszük pihenni.

2. A tejben elkeverjük a cukrot, és hozzáadjuk az élesztőt. Ha az élesztő a tej tetejére jön, akkor ezt a maradék tejhez adjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt, és hólyagosra dagasztjuk.

3. A dagasztás után kigyúrjuk és letakarjuk. 10 percig pihentetjük, azután kinyújtjuk akkorára, hogy a tepertős tésztát be tudjuk csomagolni.

4. Most a tésztát ismét kinyújtjuk, összehajtjuk, alulról fölfelé, fölülről lefelé, balról jobbra és vissza.

5. Hideg helyre tesszük. 20 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. A harmadik nyújtás után a tetejét megrácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Vigyázzunk, hogy a tojás le ne csorogjon, mert akkor nem jön fel a tészta.

6. Kb. 10 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Megjegyzés

Sokat kell vele dolgozni, de megéri, mivel nagyon finom. - dalmycha

Ezek is érdekelhetnek

Friss