Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Leveles sajtos rúd házilag

> 90 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 dl víz
  • 50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 tk cukor
  • 2 mk só
  • 1 ek étolaj
  • 15 dkg tejföl
  • A kenéshez:
  • 15 dkg vaj
  • A tetejére:
  • 1 db tojás
  • 10 dkg sajt

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Egy tálban összekeverjük a cukrot, a sót, az olajat és a tejfölt, majd hozzákeverjük a lisztet.
  2. Meleg helyre tesszük, letakarjuk egy konyharuhával, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a puha vajjal.
  3. 9 db négyzetet vágunk a tésztába. A tészta sarkainál lévő négyzeteket (4 db) sorban a középső négyzetre hajtogatjuk, majd a többi négyzetet (4 db) is ráhajtjuk. Az így kapott tésztakupacot konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  4. Ezuzán ismét kinyújtjuk, újra bevagdossuk és megismételjük a műveletet,  és ismét letakarva 15 percig pihenni hagyjuk. Ezután ujjnyi vastagságúra (kb. 1,5 cm) nyújtjuk.
  5. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, és tetszőleges nagyságú rudakra vágjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

30 PERCES SAJTOS RÚD>>> 

ROPOGÓS SAJTOS RÚD>>> 

TÚRÓS-FÜSTÖLTSAJTOS RÚD>>> 

Ezek is érdekelhetnek