Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől kitör a frász! Így készíts levágott ujj kekszeket Halloweenra

Léteznek olyan ünnepek, melyeknek nem igazán vannak magyar érdekeltségű hagyományai, ám mégis beszivárogtak a köztudatba. Én például kimondottan utálom például a Valentin napot, aminek szerintem semmi értelme nincs, de az ellenkezőjére is van példa. Ilyen az angolszász gyökerekkel bíró Halloween, amit minden évben várok, és persze készülök is rá.

Szeretem, hogy a közelgő téli hónapokat, az elmúlást és a halottakra való emlékezést vidámabb hangulatban is átélhetjük ezen a napon, azt pedig egyenesen imádom, hogy a kötelező a „félelmeteskedés”, méghozzá a lehető legkreatívabb módon.

Amikor Amerikában éltem, ilyenkor voltak olyan városrészek, ahová kimondottan tilos volt a belépés jelmez nélkül. Sőt, a legtöbben nem csak úgy felvettek valamit, hanem hosszan tervezgették az adott év jelmez-tematikáját. A házak előtt töklámpások világítottak, a fákról csontvázak lógtak le, a kerteket pedig boszorkányok és madárijesztők tették félelmetesen szellemessé és szórakoztatóvá.

Ezen az éjszakán nagy bulikat szerveznek, ahol a különböző halloweeni sütik és ételek is ijesztően jól néznek ki.  Pókhálós muffinok, bóléstálak, melyekben szemgolyók úszkálnak, habcsók csontokkal kirakott torták, szellem formájú sütik dobják fel a hangulatot. Ezeket persze nem csak elkészíteni élvezetes, de a gyerekek is szívesen segítenek benne.

Az egyik kedvencem ebből a halloweeni para-repertoárból a levágott ujj, amelyik a kedvenc, pofonegyszerű vajas kekszem kissé átkozmetikázott változata. A gyerekek ennek az elkészítésénél is mindig beállnak mellém formázni, és közben halálra röhögjük magunkat azon, ki tud félelmetesebb darabokat készíteni. 

Hozzávalók

  • 22,5 dkg vaj
  • 15 dkg finom szemcséjű cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk só
  • késhegynyi sütőpor
  • 5 dkg hámozott mandula, kettévágva

A díszítéshez:

  • 1 tk fahéj
  • 1 tk kakaópor
  • piros ételfesték
  • tiszta ecsetek

a halloweeni sütik elkészítése

  1. Robotgép segítségével keverjük össze a puha vajat a cukorot. Adjuk hozzá a tojást és vaníliát, és így keverjük tovább.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és sóval, majd adjuk a vajas masszához.
  3. Addig gyúrjuk a halloweeni süti tésztáját, míg éppen csak összeáll, majd takarjuk le és tegyük pihenni a hűtőszekrénybe egy fél órára.
  4. Ha letelt a pihenőidő, vegyük ki a tészta negyedét, a többit pedig felhasználásig hagyjuk a hűtőben. Osszuk a tésztát fél evőkanálnyi darabokra.
  5. Formázzunk minden tésztadarabból először gömböt, aztán hosszúkás hengereket. A hengerek legyenek vékonyabbak, mint amilyen ujjakat szeretnénk, mert sütés közben meg fognak nőni. Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk hőjétől a tészta hamar túlpuhulhat. Ha ez mégis megtörténne, tegyük vissza egy rövid időre a hűtőbe és utána folytathatjuk a munkát.
  6. Nyomjunk minden henger egyik végébe 1-1 héj nélküli fél manduladarabot köröm gyanánt, majd enyhén lisztezett ujjakkal formázzunk “göcsörtöket” az ujjpercek helyére. Az ujjpercek barázdáit formázzuk egy kés tompa felével.
  7. Tegyük az ujjakat egy tálcára, majd a fagyasztóba, ahol fagyasszuk ki teljesen. Ez azért fontos munkafázis, mert így a kekszek a sütés alatt meg fogják tartani a formájukat és nem folynak szét.
  8. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 5-8 percig sütjük az ujjakat. Akkor jó, ha már kicsit fakó arany színűek. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne süssük túl! Mindig annyit vegyünk csak ki a mélyhűtőből, amennyire éppen szükség van. 
  9. Hűtsük ki teljesen a kekszeket a sütőpapíron.
  10. Vegyünk kézbe egy ecsetet, és piros festékkel fessük meg az ujjak “levágott” végét, és a körömágyakat is. Ha idegenkedünk az ételfesték gondolatától, ezt a mozzanatot ki lehet hagyni. 
  11. Egy másik ecsettel “koszoljuk be” az ujjakat fahéjjal és kakaó porral különösen ügyelve a barázdákra, és körömágyakra.
  12. Fogyasszuk a halloweeni kekszeket azonnal, vagy tároljuk őket jól záródó dobozban akár egy hétig is.


EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ VENDÉGVÁRÓ: SAJTOS ROPOGÓS, MARADÉK KOVÁSSZAL >>> 

ÁFONYÁS AMERIKAI PALACSINTA, MARADÉK KOVÁSSZAL >>> 

ÍGY KÉSZÜL A LEGFINOMABB HUMUSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss