hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ennyivel drágul a tojás húsvét előtt

default user icon
MME
A koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak: lesz friss magyar tojás a húsvétkor a boltokban. A magyar tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok ellátása is biztosított, a termelők szerint pánikvásárlásra semmi ok.

„A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain, ahogy egyik élelmiszer felvásárlására, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben. A magyar termelők felkészültek, és igazodtak a mostani koronavírus okozta körülményekhez” - mondta el Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke.

Az élelmiszerelőállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

Rendkívüli helyzet - rendkívüli higiénia

A tojástermelők a munkatársak védelmében is extra intézkedéseket vezettek be: például a tojástermelési rendszerekben van, ahol a dolgozók több csapatra vannak osztva, nem találkozhatnak egymással, a feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezhetik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy az kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül próbálják megoldani.

Az elmúlt hetekben a takarmányalapanyag ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de a kezdeti bizonytalanságok után sikerült helyre állítani a takarmány ellátási láncot.

Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint, akik folyamatosan monitorozzák a helyzetet és a WHO ajánlásaira hívják fel a figyelmet a főzés közbeni általános higiénia betartására.

Minden drágul - a tojás is

Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek.

Drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is – az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Okai: máris nőtt a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak.

De Miért fontos tojást enni?

Az egyik legolcsóbb teljesértékű táplálékunk: az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke – hívja fel a figyelmet a Tojásszövetség. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az eszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. Itt sorulunk mégtovábbi meggyőző érveket  a tojásfogyasztás mellett, itt pedig  szuper tojásos recepteket találsz.

15 IZGALMAS TÉNY A TOJÁSRÓL, AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL >>> 
MI A KÜLÖNBSÉG A BARNA ÉS A FEHÉR TOJÁSOK KÖZÖTT? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss