Mit tudunk a lestyánról?
Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett.
Lestyán a fűszerkertben
Akár másfél méter magasra is megnőhet a fűszerkertben, sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét. Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk. A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.
Lestyán a házipatikában
Vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó. Ha gyakran van gyomorégésünk, legyen otthon lestyán. Serkenti az emésztést, de kismamák ne fogyasszák!
Vízhajtó lestyán teához 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.
Hogyan használjuk a konyhában?
A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval, lestyán nélkül nem csorba a csorba, a receptet cikkünk végén találjátok de mint minden friss zöldfűszert, de mint minden zöldfűszert, csak a főzés végén adjuk az ételhez.
A szárított lestyánlevél is kiváló. Ha töltött kacsát vagy csirkét készítünk, próbáljuk meg a belsejét szárított lestyánnal bedörzsölni, és a töltelékbe is tegyünk lestyánlevelet.
A levélnyelet fűszerezve, sózva is használhatjuk, hasonlóan a zellerszárhoz.
Az intenzív ízű meghámozott lestyángyökeret is dobhatjuk levesekbe, de reszelhetjük salátákba is. Az oroszok a lestyán gyökeréből lekvárt főznek, és cukrozva is elteszik télire.
A lestyán magjából tehetünk a kenyértésztába, ízesíthetünk vele házi sajtokat, de különleges lestyánpálinkát is készíthetünk, ha 2 evőkanál lestyánmagot ledarálva, gézbe csavarva semleges pálinkába áztatunk néhány napra.
Lestyános receptek a Mindmegettén >>>
Paraszt csorba
Hozzávalók:
50 dkg marha- vagy sertéshús
1-2 közepes hagyma
2 közepes répa
1/2 fej karalábé
1 póréhagyma
1 szál gyökérpetrezselyem
1/2 zellergumó
2 közepes krumpli
kb. 2 maréknyi borsó
kb. 2 maréknyi zöldbab
kevés paradicsomlé (lehet frissen paradicsomból, de akár sűrített paradicsomból is, kicsit felhígítva)
maréknyi rizs
só
bors
paprika
petrezselyemlevél
lestyán (ez elhagyhatatlan)
Elkészítés: A megmosott, felkockázott (mintha pörkölnek készítenénk) húst kb. 2 liter vízben feltesszük főni. Miután felfőtt, leszedjük róla a habot. Ekkor tehetünk rá kevés sót is. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk (a hagymát ketté, a répát, petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit apró kockára, a paprikát csíkokra), és a majdnem készre főtt húshoz adjuk. 10-15 percig főzzük együtt, ezután tesszük bele a megmosott rizst. Mikor majdnem kész, ízlés szerint savanyítjuk a paradicsomlével (ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor már korábban, a rizzsel együtt bele kell kerülnie), és beletesszük a lestyánt. Pár percig együtt forraljuk, majd szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor elkészült, apróra vágott petrezselyemmel megszórhatjuk.
Ételízesítő házilag
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg zöldpaprika
20 dkg karalábé
2 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor zellerzöld
1 csokor lestyán
50 dkg só
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a sóval, majd kis üvegekbe rakjuk. A lekötő celofán közé nátrium benzoátot teszünk. Az ételek sózására figyeljünk!