Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket a lengyel ételeket semmiképp ne hagyd ki, ha Sziléziában jársz!

default user icon
MME
Ha valaki Lengyelországban jár, érdemes útba ejtenie Sziléziát, ahol a lengyel, cseh és a német hagyományok keverednek, ugyanis olyan izgalmas ételeket kóstolhat, mint a sziléziai rolád vagy a zurek, a lengyel burgonyaleves.

Annak, aki Lengyelországban jár – azon belül is Szilézia területén – érdemes megkóstolnia a helyi, ízeket. Magyar szemmel a legkülönlegesebb mind közül az úgynevezett Sziléziai rolád, amely egy szalonnával, hagymával és csemegeuborkával töltött marha- vagy sertéshúsból készült tekercs. A húst aztán olajon körbesütik, majd felöntik vízzel és lefedve puhára főzik. A húslét a sütés után tejfölös liszttel sűrítik be.

A húshoz köretként galuskákat, gombócokat készítenek, melyhez a meghámozott burgonyát sós vízben megfőzik, majd leszűrik. Hozzáadják a sóval és a liszttel elhabart tojást, majd formázható állagúra gyúrják a masszát. Golflabda nagyságú köröket szaggatnak belőle, a közepét kissé benyomják, majd forró vízben pár perc alatt készre főzik.

A sziléziai rolád mellett érdemes még kipróbálni a Zureket, azaz a lengyel burgonyalevest is, ami a savanykás ízek kedvelőinek igazi főnyeremény, nem mellesleg igazán kiadós, laktató leves.

De hol is van Szilézia?

A történelmi Szilézia legnagyobb része ma Lengyelországhoz, egy kisebb része Csehországhoz, nyugati nyúlványa pedig Németországhoz tartozik. Ezen a területen a lengyel, cseh és a német hagyományok keverednek. Szilézia egyik legnagyobb városa Katowice, ami Felső-Szilézia gazdasági, ipari, kulturális és közigazgatási központja.

Szilézia az ásványkincsei miatt mindig is fontos volt. A bányák egy részét ma a kíváncsiskodók is megnézhetik. Katowicétől mindössze 30 percre található a Srebra Bányamúzeum, ahol 40 méter mélységben mutatják be az ezüstbányászat rejtelmeit. Ez a történelmi ezüstbánya 2017 óta az UNESCO világörökség része. Annak, aki ide látogat érdemes felöltözni, ugyanis a bányában télen-nyáron 10 Celsius fok körüli hőmérséklet van. Egy másik szintén látogatható bánya a Sztolnia Królowa Luiza szénbánya, szintén pár perc autóval Katowice központjától. Itt több mint 300 méter mélyen élhetjük át a bányászok mindennapjait.

Jól mutatja a bányászat fontosságát, hogy külön munkáslakótelep épült Katowice mellett. Az építkezést 1919-ben fejezték be, ekkor költöztek be a közeli bányában dolgozók a családjaikkal. A lakótelepen templom és iskola is épült az ott lakóknak. Ez a terület ma már Katowice része és 1976 óta pedig műemlék védettség alatt áll, azonban továbbra is lakott a terület. A vörös téglás és vörös ablakkeretes hangulatos épületek sok turistát vonzanak, azonban érdemes a városnézést nem hétfőre időzíteni, ugyanis ilyenkor a kávézók, boltok és a múzeum is zárva tart.

Irány a hegyvidék

Azonban annak, aki Sziléziába látogat nemcsak Katowicét és közvetlen környékét érdemes megnézni, hanem például a Dél-Lengyelországban található hegyvidékes Kaniaków települést is. Az Ochodzita hegység tetejéről látható csodálatos kilátás mellett az idelátogatók megismerkedhetnek a helyi sajtokkal, juhtartással- és tenyésztéssel, valamint a lengyel csipkével és annak történelmével.

Még több ízutazós olvasnivaló:

Ezek is érdekelhetnek