A megtisztított húst 2 órára hideg vízbe áztatjuk. Közben néhányszor lecseréljük a vizet. Azután leszűrjük a húst, lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadunk néhány szem egész fekete borsot, és közepes lángon kb. 2 órán átfőzzük.
A meghámozott, félbevágott hagymákba néhány darab szegfűszeget szurkálunk, majd kuktafazékba tesszük őket a megtisztított répával, az átöblített lencsével, továbbá a zöldfűszer-csokorral együtt. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, hozzáadunk néhány szem fekete borsot, és felforraljuk. Ezután közepes lángon, lefedve 20 percig főzzük.
A húst kiszedjük a főzővízből, és falatnyi darabokra vágjuk. A kolbászokat megszurkáljuk villával, majd a lencséhez adjuk a hússal, továbbá annak 3 dl főzővizével együtt, és kis lángon további 20 percig főzzük.