Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne csak szilveszterkor főzzünk lencsét! Kihagyhatatlan téli fogások

A lencsével hajlamosak vagyunk mostohán bánni. Az újév napján elvárjuk tőle, hogy hozzásegítsen a hőn áhított gazdagsághoz, aztán egy évig felé se nézünk. Holott a lencse jó partnerünk lehet a téli hónapokban, s sokféle főételben megállja a helyét.

A barna lencsével a legnagyobb probléma, hogy tervezni kell vele, nem az impulzusfőzők alapanyaga, hiszen áztatni kell ahhoz, hogy viszonylag tempósan megfőljön. Ha viszont tartunk otthon vörös lencsét, akkor mindjárt megváltozik a hozzáállásunk, hiszen a vörös lencse szempillantások alatt megfő, emellett nagyon kellemes íze, s mutatós színe van.

Legjobb lencsés receptek >>>

A lencséket érdemes keverni is, sőt a különféle hüvelyeseket is összedolgozhatjuk egy-egy tartalmasabb ragulevesbe vagy épp főzelékbe. A klasszikus lencseleves mellett zöldséges raguleveseket, krémleveseket is készíthetünk belőle.


A füstös vagy savanykás íz szintén nem kötelező velejárója a lencsének, nyugodtan kereshetünk számára más partnereket is, fűszerezhetjük könnyedebben, adhatunk hozzá kakukkfüvet, oregánót vagy épp rozmaringot.

A levesek mellett főzelékek, raguk is születhetnek a lencséből. A főzelékek esetében a lencsét keverhetjük különféle zöldségekkel, maradhatunk a hagyományos fűszerezés mellett vagy kipróbálhatjuk az indiai konyha egyik kedvencét, a dahlt, ami sűrűségétől függően többféle szerepet is betölthet: lehet krémleves, főzelék vagy akár épp mártás is.

Főzelék receptek >>>

A lencse rakott egytálakban is szerephez juthat, a főtt, fűszerezett hüvelyes tehetjük szinte bármilyen húsos vagy vegetáriánus egytálba. A vegetáriánus konyhában amúgy is fontos szerep jut a lencsének, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma. A különféle lencsékből még fasírozottat is készíthetünk, amely remek kiegészítője lehet számos főzeléknek, de akár hamburgerbe is kerülhet.

A lencsét ezen kívül salátákba érdemes belekomponálni. A barna- és vörös lencse mellett a salátához adhatjuk a francia eredetű puy-i lencsét vagy a kaviárra emlékeztető beluga lencsét is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss