Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lekváros félholdak

75 perc
egyszerű
olcsó
24 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja és leve
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • A mázhoz:
  • 2 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • A töltelékhez:
  • házi meggylekvár vagy baracklekvár

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojás sárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat. A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie. Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
  2. A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább "szakadós" legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán. A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.
  3. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk. Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!
  4. Ha a holdacskák megsültek, kis ideig pihentetjük a tepsiben, mert melegen könnyen törnek. Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a lekvárral. 

11 ZSENIÁLIS TÉSZTA ALAPRECEPT - A PISKÓTÁTÓL A KELT TÉSZTÁIG >>>

A 18 legfinomabb APRÓSÜTEMÉNY >>>

A TÖKÉLETES LINZER (ALAPRECEPT) >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss