Az élesztőt 0,7 dl tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és 7 dkg lisztet, majd elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk a keveréket. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a megmaradt tejet és lisztet, 1 csipet sót, 8 dkg vajat és a rumot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Lefedve 20 percig kelesztjük.
A tésztát néhány percig dagasztjuk, majd lisztezett felületen 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és 4 darab kört kiszúrunk belőle. A szilvalekvárt elosztjuk rajta, a tésztát a töltelékre hajtjuk, és gombócokat formázunk. Lefedve 20 percig kelesztjük.
Kétujjnyi vizet egy nagy lábasban felforralunk, egy vajjal átkent szűrőbetétet beleteszünk, és a gombócokat ráültetjük. Ügyelünk arra, hogy a tészta ne érintkezzen a vízzel. Lefedve, kis lángon 12 percig gőzöljük.
A megmaradt vajat felolvasztjuk, és hozzáforgatjuk a mákot. A kifőtt gombócokat szűrőlapáttal kiemeljük, tányérra tesszük, és a forró mákos vajjal meglocsoljuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre