Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lekváros bukta (kelt tészta alaprecept)

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • csapott kávéskanál só
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 70 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 4 dkg friss élesztő
  • Valamint:
  • lekvár ízlés szerint
  • olaj
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, a sót és az olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük.

Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és téglalapokra vágjuk. A közepébe nem túl folyós lekvárt teszünk, és feltekerjük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A bukták közeit olajozzuk, hogy ne ragadjanak össze annyira, kicsit hagyjuk még kelni, majd 180-200 fokon 30 perc alatt készre sütjük. A sütőbe érdemes tenni egy kis forró vízzel teli edénykét, mert a keletkező gőz nagyon jót tesz a tésztának.

Amint megsültek, tetejét kenjük meg olajjal, és porcukorral szórjuk meg bőven.

Megjegyzés

Ebből a tésztából szoktam aranygaluskát, túrós batyut és mákos/diós kalácsot is készíteni, sőt szalagos fánkot is, ehhez az 1 tojás helyett több tojássárgáját adva. - HossoAni

Ezek is érdekelhetnek

Friss