hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lékai-Kiss Ramóna és Stohl Buci kedvenc ünnepi receptje

Minden családnak megvannak a maga karácsonyi hagyományai. Ebbe természetesen az ünnepi menü is beletartozik. Cikkünkben Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András, az Auchan Korzó márkanagykövetei osztják meg kedvenc karácsonyi receptjüket.

Lékai-Kiss Ramóna liba- vagy kacsamáj terrine-je

Pár évvel ezelőtt a férjem előállt az ötlettel, hogy készítsek karácsonyra liba- vagy kacsamájból ízletes terrine-t. Szerencsére annyira jól sikerült, hogy azóta minden évben elkészítem. Ez az egyik karácsonyi ajándékom a családom számára.

Hozzávalók:

  • 1 kg liba- vagy kacsamáj
  • 1 üveg minimum 3-4 puttonyos aszúbor
  • Maldon só
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió

Elkészítés:

A májat 24 órára tejben áztatva hűtőbe teszem, majd, ha letelt az idő, kiveszem a tejből, és papírral leitatom róla a nedvességet. Ezután óvatos mozdulatokkal, amikor még hideg, egy éles késsel megszabadítom az erektől, ügyelve arra, hogy ne veszítse el a formáját. Ez nem mindig sikerül, de attól még nagyon finom lesz. Ezután áthelyezem a májat egy másik tálba, és minimum 3-4 puttonyos finom aszúborral leöntöm, Maldon sót és őrölt fehér borsot szórok rá, majd frissen reszelek rá egy kis szerecsendiót. Ezek után visszarakom a májat ismét 24 órára a hűtőbe. Másnap lecsepegtetés után átpakolom egy őzgerinc formába, amit egy vízzel félig ellepett magas falú tepsibe teszek fedő nélkül, és így behelyezem az előmelegített sütőbe 100 fokon 15 percre. Ezután kiveszem a sütőből, méretre vágok egy kartonpapírt, amit befóliázok, majd ezzel lefedem a májat és lesúlyozom. Én négy nagy konzervet szoktam használni, hogy minél jobban összetömörítse az ételt. Így, ezt a kis csomagot minimum 24, de inkább 48 órára a hűtőbe helyezem. Tálalás előtt kiveszem, leszedem a takarást, szeletekre vágom, és friss kaláccsal tálalom, sóval a tetején, kis lilahagymával. A családban mindenki nagyon-nagyon szereti! Erre viszont tényleg készülni kell, mert minimum 4 napos munka, ez az én kis karácsonyi receptem!

 

 stohl András narancsos kacsája egy titkos összetevővel (gránátalma)

Vicával általában közösen állunk a konyhában, és együtt találjuk ki, hogy mi legyen a menü. Ez karácsonykor sincs másként. Viszont van egy kedvenc karácsonyi ételem, melynek elkészítése lassan öt éve az én reszortom, és szerencsére mindenkinek nagyon ízlik.

 

Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deciliter fehérbor- jó minőségű
  • 5 darab narancs
  • 1 darab mandarin
  • 1 fél csomag aszalt vörösáfonya
  • 8 darab kacsa comb
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál méz
  • 1 gránátalma

Elkésztés:

A páchoz a vajat felolvasztom, majd a finomra vágott hagymát rádobom, dinsztelem. 3-4 perc után a zúzott fokhagymát is hozzáadom. További 3 perc után felöntöm a fehérborral és a narancsok facsart levével, majd összefőzöm. A megtisztított kacsa combokat sóval, borssal fűszerezem, majd magas falú tepsibe helyezem. Ráöntöm a pácot, a tepsit lefedem alufóliával, majd 160 fokon 2 órán át sütöm. A sütési idő letelte után leveszem a tepsiről az alufóliát, a combokra mézet csorgatok, majd visszateszem a sütőbe, és 180 fokon további 20-30 percig sütöm, amíg szép piros nem lesz. Végül megszórom aszalt vörösáfonyával, narancsdarabokkal díszítem. A pácot egy külön tálkában is elkészítem és a kész kacsa combok mellé tálalom. Amikor elkészült a kacsa, a sütőből kivéve gránátalma magokkal is megszórom, így friss, ropogós marad a kacsa bőre. Köretnek az áfonyás burgonyapürét vagy a gratin burgonyát javaslom.

Tetszett a recept? Ha kedvet kaptál, készítsd el Te is!

Nézd meg Ramit és Andrást az Auchan Korzó szívmelengető karácsonyi reklámfilmjében!

Hangolódj velünk az ünnepekre, kattints ide, és keresd meg, melyik Auchan Korzó van hozzád a legközelebb:

Kellemes adventi készülődést kíván minden vásárlójának az Auchan Korzó! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss