Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 tipp a zöld a karácsonyért

Advertisement
Nemsokára megkezdődik a készülődés az év legmeghittebb időszakára és lassan mindannyian az ünnepre, az ajándékozásra és a karácsonyi menü megtervezésére hangolódunk.

Hoztunk pár tippet, egyben kihívást, amelyek segítségével idén nem csak a karácsonyfa, de az ünnep is zöld lehet.

A fenntartható karácsonyfa

A legzöldebb megoldás a földlabdás fenyőfa. Érdemes tudni, hogy minél kisebb a fa, annál könnyebben vészeli át az ültetést, az ideális maximális magasság 150 cm Az ünnep előtt tartsd az erkélyen vagy a kertben, és fokozatosan szoktasd hozzá a benti meleghez, aztán ne felejtsd el kétnaponta locsolni. Kiültetés előtt szoktasd vissza a hideghez, majd kétszer akkor gödörbe ültesd, mint a földlabda.

Készíts házi szaloncukrot!

Bizony, ez létező megoldás és milyen finom! Garantáltan a saját ízlésednek megfelelő szaloncukrod lesz, amit minimális ökológiai lábnyommal állítasz elő. Nem kell hozzá más, mint cukor, csoki és víz, de az interneten számos reform receptet is találsz. Ízesítheted kókuszreszelékkel, fahéjjal, dióval, mazsolával, datolyával, gyömbérrel, lime-mal, pisztáciával, vagy akár chilivel.

Készíts saját karácsonyfadíszt papírhulladékból!

Használd ki, hogy úgyis szelektíven gyűjtöd a hulladékot, így könnyen kiválaszthatod a megfelelő papírt, amelyből az üzletekben kapható, főleg műanyag díszek helyett saját, egyedi és zöld díszed lehet.

Adj fenntarthatósággal kapcsolatos ajándékot!

Ez lehet például méltányos kereskedelemből származó kávé is, ha a párod koffeinrajongó, de ha a meglepetés utazásra nem repülő-, hanem vonatjegyet veszel, akkor is törődtél a bolygóval, mert a repülők súlyosan szennyezik a légkört. Persze, vehetsz könyvet is a fenntarthatóságról.

Használj alternatív csomagolóanyagot az ajándékokhoz!

Az idén ne műanyag zacskóból készíts mikuláscsomagot, ezt helyettesítheted például újrahasznosított textillel. Ha papírt használsz, próbáld meg a legügyesebben becsomagolni az ajándékot, hogy egyetlen könyvre ne egy egész ív díszpapír fogyjon el. De a tavalyi díszcsomagolók is előkerülhetnek az újrahasznosítás jegyében!

Az asztali díszed is legyen zöld

Készíts fenntartható ünnepi asztali díszt kizárólag természetes anyagokból! Mindegy miből, de ne legyen benne műanyag. A szárított narancs, vagy a fahéjfüzér például nemcsak mutatós, de csodás illatot is varázsol a lakásba.

Legyél Te is a Föld bajnoka!

A Föld bajnokai kihívást az E.ON Hungária Csoport hívta életre, hogy segítsen a fenntartható gondolkodást egyre inkább a mindennapok részévé tenni. Az E.ON hisz az összefogás erejében, és abban, hogy közösen mérsékelhetjük az éghajlatváltozás negatív hatásait. Az energiavállalat fő célja, hogy 2030-ig felére csökkentse károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tegye működését.

Vegyél részt az E.ON játékában, fotózd le, hogyan teljesíted a fenti kihívások egyikét, és oszd meg itt vagy az Instagramon #földbajnokai szöveggel az értékes nyereményekért!

Beküldöm a fotóm!

Ezek is érdekelhetnek

Friss