Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diétáznál? Ez a legjobb módszer, ha a tartós fogyás a célod

default user icon
MME
Hiába a sok divatos diéta, az állandó edzés és önsanyargatás, ha ezt az egyetlen dolgot nem tartod be, egyik sem vezet tartós eredményre.

Ugye ismerős érzés, amikor egy újabb „egyszer már bevált” diéta után néhány hónappal ismét ott vagy, ahol elkezdted, mert bár ledobtál két hét alatt 10 kilót, de aztán elengedted magad, és sunyin mind visszakúszott. Nos, képzeld, ami igazán működik, az nem csak „egyszer válik be”, hanem végérvényesen, és ehhez bizony egyetlen dolog kell: szemléletmódváltás.

 

Egészségtelen berögződések – a két legrosszabb

A mai rohanó világban nagyon könnyen magukkal sodornak a hétköznapok, és az életünk automatikus cselekedetek sorozatává válhat. Ez ugyan minden szempontból káros jelenség, mi most az étkezések irányából közelítjük a problémát. Általános a túlkínálat: rengeteg sok mindenből válogathatunk, és persze mindent magunkénak akarunk. Szinte hétről hétre (de legalábbis havonta) megjelenik egy új termék, vagy egy meglévőt új ízesítéssel dobnak piacra. Ilyenkor gondolkodás nélkül rohanunk, hogy megkóstoljuk, „nehogy már pont én maradjak ki belőle”, igaz? A baj nem azzal van, hogy fogékonyak vagyunk az újdonságokra, hanem hogy nem állunk meg egy percre, és tesszük fel a kérdést: „tényleg szükségem van erre?”.
A másik az a jelenség, hogy manapság nem tudunk kizárólag enni, azaz az étkezés ideje alatt nem figyelni másra. Az evés közbeni sorozatnézés, a közösségimédia-oldalak görgetése, vagy éppen a munkavégzés mind hátráltat abban, hogy tudatosan figyeljünk a testünk jelzéseire, például a jóllakottságérzettel kapcsolatban. A figyelem megosztása mindemellett észrevétlenül egy állandó stresszállapotban tart minket, aminek jelentős szerepe van a túlevésben és az elhízásban.

Mindfulness az evésben

A jelentudatosság napjainkban a pszichológiai vizsgálatok egyik központi témája, és számtalan kutatásból bebizonyosodott már, hogy gyakorlása rengeteg pozitív hatással van az életünkre. A mindfulness, vagyis, leegyszerűsítve, a mindennapok éber megélése, szemben a robotpilóta üzemmódban működéssel, segít átvészelni nehéz helyzeteket, megküzdeni a szorongás tüneteivel és testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan élni. A táplálkozás területén is lehetünk tudatosan jelen. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk magára az ételre és az érzéseinkre. Ezáltal, egyebek mellett, különbséget tudunk tenni a fizikai és emocionális éhség között, aminek eredményeképpen egészséges étkezési szokásokat alakíthatunk ki, így támogatva a fogyást. Bonyolultnak hangzik? Valójában kicsit sem az. A következő néhány tippel segítünk, hogyan kezdj neki.

 

 

A mindfulnesskutatások egyöntetűen azt mutatják, hogy a jelentudatos táplálkozás az étkezési szokások jó irányba formálásával és a csökkent stressz-szinttel hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez, és ami a legfontosabb: fenntartásához.

(Borítókép: Shutterstock)

 

OLVASD EL EZEKET A CIKKEKET IS:

Ezek is érdekelhetnek

Friss