Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 Kinder Bueno torta, ami tökéletessé teszi a szülinapot

default user icon
MME
Nem újdonság, hogy a jól megszokott ízeket próbáljuk "előállítani" más formában is. Nincs ez másként a gyerekek és felnőttek körében is népszerű Kinder Buenoval sem. Tortaként is szívesen fogyasztjuk a mogyorós krém, a lágy csokoládé és a ropogós ostya összeállítást. Mutatjuk a legfinomabbakat, az egyszerűtől a mascarponés csodáig - de előtte néhány érdekesség a csokiról.

Csokitörténelem röviden

Egy kocka finom csoki képes minden bajt, szomorúságot elfeledtetni. Imádjuk minden formáját, mint Gombóc Artúr. Egykor a maják az „istenek italának” hívták: a kakaóport összekeverték kukoricaliszttel és különféle fűszerekkel, vízzel hígították és így fogyasztották. Az enyhén keserű folyadék  szinte minden étkezés része volt. Később az aztékoknál is nagy tisztelet övezte a csokoládét, a kakaóbabot fizetőeszközként is használták, ám elsősorban a gazdagok élvezeti szere volt. Montezuma azték uralkodóról azt tartják, hogy naponta több litert megivott az élénkítő hatású és afrodiziákumként is tisztelt csokoládé italból.

Az 1400-as évek végére Spanyolországban is elterjedt a csokoládé fogyasztása. 1585-től rendszeresen importálták Közép-Amerikából, és Európa nagyobb városaiban egymás után nyíltak un. csokoládéházak. Amerikában az első csokoládéház 1682-ben nyitott Bostonban. A Függetlenségi háborúban a katonák gyakran élelmiszerként és fizettségként is csokoládét kaptak.

Egy holland vegyész 1828-ban fedezte fel, hogy hogyan lehet a kakaóbab őrleményből port készíteni, melyet később könnyedén össze lehet keverni vízzel. Ezzel megnyílt az út a csokoládé tömeggyártása előtt, és nem sokkal később megszületett a tejcsokoládé is, szárított tejpor hozzáadásával.

Miért szeretjük?

Az aromában gazdag csokoládé illat a legtöbb emberben a gyerekkor boldog emlékeit idézi fel. A csoki számos pszichoaktív vegyszert tartalmaz. Ezek közé tartozik az anandamid, egy neurotranszmitter, melynek neve a szanszkrit "ananda" szóból származik, és örömöt, boldogságot jelent. Az anandamidok ugyanúgy stimulálják az agyat, mint a kannabisz származékok. Ezen kívül élénkítő, stimuláló anyagok is találhatók benne.

Az ízén kívül a viszkozitása is vonzó: ahogy beleharapunk, és hagyjuk, hogy a csokidarab elolvadjon a nyelvünkön... nos, az maga a mámor, hiszen a nyelvünkön található speciális tapintóreceptorok érzékelik ezt a szerkezeti változást, ami aztán az öröm érzését gerjeszti.

De ami igazán átalakította a kakaót keserű és vizes italból az általunk ma is imádott nassolnivalóvá, az a cukor és a zsír hozzáadása volt. És akkor íme az egyik nagy kedvenc, a Kinder Bueno ízét visszaadó legjobb torták:

Egyszerű Kinder Bueno torta>>> 

Nutellás Kinder Bueno torta>>> 

Kinder Bueno torta mascarponéval>>> 

Csokis Kinder Bueno torta>>> 

Kekszes Kinder Bueno torta>>> 


 

Ezek is érdekelhetnek