A bruchetta elkészítéséhez megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. A bagettet felszeleteljük. Felforrósítjük egy serpenyőben az olívaolaj kb. felét, és körbepirítunk rajta 2 db fokhagymagerezdet. Hagyjuk kihűlni, majd bedörzsöljük velük a bagettszeleteket.
Nagyon finomra aprítjuk a maradék fokhagymát és a megtisztított salottát. A megmosott paradicsomot (piros és sárga vegyesen) apróra kockázzuk, majd kis lyukú szűrőben hagyjuk csepegni 10-15 percig. Ezután összekeverjük a kétféle hagymával és a megmaradt olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. A leöblített bazsalikomlevelek kb. egyharmadát félretesszük a tálaláshoz, a többit felaprítjuk, és a paradicsomos-hagymás elegyhez forgatjuk.
A zöldséges keveréket a bagettszeletekre halmozzuk, majd a megmaradt bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.