Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a világ legegészségesebb, filléres zöldsége! Akár otthon is termesztheted

Ha bárkinek feltesszük a kérdést, hogy vajon melyik a világ legegészségesebb zöldsége, valószínűleg kevesen vágják rá a helyes választ. Ez pedig nem más, mint a vízitorma.

A vízitorma a fent említett címet az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) vizsgálati eredményei alapján érdemelte ki. Érdemes tudni, hogy jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, valamint kalciumban, folsavban és antioxidánsokban is rendkívül gazdag. A növény íze csípős, aromája leginkább a mustárra és a tormára hasonlít.

Így termesszünk otthon vízitormát

A vízitorma a tápanyagban gazdag, meszes talajt kedveli a legjobban. A magokat vethetjük közvetlenül a talajba, körülbelül 6 mm mélyen – tíz-tizenöt fokban csírázik a legjobban. Figyeljünk a folyamatos öntözésre, nehogy kiszáradjon a növény.

Amennyiben cserépben neveljük a vízitormát, akkor helyezzünk alá egy tálcát, amiben mindig legyen víz, hetente egyszer pedig felülről is öntözzük meg.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A vízitorma leveles hajtásait virágzás előtt kell leszedni. Ízesíthetünk vele leveseket, tésztákat, salátákat vagy akár rántottát is. Ha a pedig a leveleit leturmixoljuk, akkor egy igazi vitaminbombát kapunk – írja az Agroinform.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss