Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik a legegészségesebb olívaolaj? Segítünk a választásban

A jó minőségű olívaolajhoz az olajbogyókat még zölden és óvatosan kell leszedni. Ez azért fontos, mert az értékes összetevők ebben az állapotban vannak koncentráltan a bogyóban. Emellett van még néhány fontos tényező, amely meghatározza, mennyire egészséges az olívaolaj.

Nos, az olívaolaj pozitív tulajdonságait az is befolyásolja, hogy milyen időpontban szüretelik a bogyókat, mennyire gyorsan dolgozzák fel, illetve az is számít, hogyan tárolják.

Ilyet érdemes venni

A vásárlás során érdemes a hidegen sajtolt, vegyi oldószerek nélkül készült, extra szűz olívaolajat választani. Emellett mindig nézd meg a betakarítás, valamint a palackozás időpontját is, a fiatalabb ugyanis jobb minőségű termék lehet. És még egy fontos dolog: minél teltebb és zamatosabb egy olívaolaj, annál egészségesebb.

Megfelelő tárolás

Természetesen az sem mindegy, hogy otthon hogyan tárolod az olívaolajat. Hűvös, sötét helyre ajánlott tenni, ugyanis az olajban található vegyületek gyorsabban lebomlanak fény és meleg hatására – írja a Haszon Agrár.

Igazi szuperélelmiszer

A Harvard egyetem kutatása szerint azoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat esznek, átlagosan 28 százalékkal csökken a demencia okozta halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem, vagy csak ritkán fogyasztják ezt az olaj fajtát.
„Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is támogatják” – árulta el Anne-Julie Tessier-t, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
Emellett a szakértő azt is kiemelte, hogy az olívaolaj egy igazi szuperélelmiszer, amelynek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez.

Sajnos már ezt is hamisítják

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, sajnos már az olívaolajat is hamisítják. Amióta ugyanis ilyen drága lett ez a termék, sokan inkább kéz alól veszik meg az olajat.
Ha biztosra szeretnél menni, és nem akarod, hogy hamis olívaolajat sózzanak rád, az alábbi ellenőrző listán mindig fuss végig:

  • Ellenőrizd a palack címkéjén a betakarítás dátumát és helyét.
  • Keress egy QR-kódot az üvegen, aminek segítségével nyomon követheted a termelési láncot.
  • Fontos, hogy a címkén szerepeljen egy harmadik féltől származó pecsét. Ilyen például a DOP vagy az IGP logó, ami garanciát jelent a valódiságra.

Amennyiben a három közül akár csak egy is hiányzik, vagy nem egyértelmű, akkor kezdj el gyanakodni!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek