1. Ha leégett az ételünk, azonnal vegyük le a tűzről a fazekat, és a tartalmát óvatosan öntsük át egy másik edénybe! Vigyázzunk, hogy a leégett aljból semmi ne kerüljön át! A leégett edényt pedig gyorsan áztassuk be.
2. A leégett étel kellemetlen ízét úgy vehetjük el, hogy a fogást tiszta lábasba tesszük. Pirítunk egy-két szelet kenyeret, melyet óvatosan a gőzölgő étel fölé helyezünk, majd egy konyharuhával lefedjük. A kenyér magába szívja a kellemetlen szagokat.
3. Ha az egészben sütött hús pirult meg, azonnal tegyük át egy másik edénybe, öntsünk rá zsírt, de a lesült részt ne kaparjuk fel. Adjunk hozzá 2-3 darab felaprított vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat, mindkettő magába szívja az égett szagokat.
4. Az égett zsírt is feljavíthatjuk, ha 1 kg zsírhoz 3 dl vizet öntünk, és addig forraljuk, amíg a víz elpárolog. Mielőtt a víz teljesen elpárologna, tegyünk a zsírba egy fej vöröshagymát, majd 10 perc múlva szedjük ki. Ha az égett szag még mindig érződik, újból tegyünk hagymát a zsírba. Ezután már ismét fehér és jóízű lesz.