Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lédús és hatalmas lesz a paradicsom, ha ezekkel táplálod a töveket

default user icon
MME
Paradicsom nélkül elképzelhetetlen a nyár! Imádjuk szendvicsekhez enni, salátának, szósznak, pürének elkészítve – és ami a legjobb, hogy akár még az erkélyen is termeszthetjük. Hogy mitől lesz hatalmas és lédús? Máris eláruljuk!

Bár a botanikai definíciója szerint a paradicsom gyümölcs, mégis zöldségként tekintünk rá. Rengeteg fajtája ismert, különböző alakban, színben pompázik a kertekben, balkonládákban. Egy azonban közös mindegyikben: az ízük fantasztikus! Abban, hogy még gyorsabban nőjenek a paradicsompalánták és még finomabb legyen a termés, a házi készítésű trágyák segíthetnek.

Mi kell a növekedéshez?

Elsősorban tápanyag. Az egyik ilyen fantasztikus természetes szer, amitől megindul a paradicsom növekedése, az élesztő. 10 dekát oldj fel 10 liter meleg vízben, és ezzel öntözd a paradicsompalántákat.

Használhatsz csalántrágyát is, ennek elkészítése kb. 2 hetet vesz igénybe. 1 kg friss csalánt vágj (kesztyűben természetesen!) apróra, és tedd 10 liter vízzel teli edénybe. Tedd az edényt napos helyre. Két hét múlva a masszát hígítsd fel vízzel, és hetente egyszer öntözd meg vele a paradicsomokat.

Egyszerűbb megoldás: banánhéj!

Ha nincs kedved ennyit pepecselni, használj banánhéjat! Egyszerűen szárítsd meg a héjat a napon, majd ha kiszáradt, őröld porrá. A port szórd a paradicsomok tövéhez, majd locsold meg kevés vízzel. A paradicsom így fontos tápanyagokhoz – nitrogénhez, káliumhoz és foszforhoz – jut. 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss