Elkészítés: A csirkét előkészítem, mellehúsát kicsontozom, felszeletelem, a combot, szárnyat darabolom, ennek tövét eltávolítom (Kutymorgó örömére). A húsdarabokat besózom, meghintem őrölt borssal, kenőtollal megkenem a mézzel, felhasználásig a hűtőben pihentetem.
A szalonnát felkockázom, a hagymát apróra, a paprikákat kicsumázva karikára, a paradicsomot cikkekre vágom. Egy mély teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, rádobom a szalonnakockákat, kisütöm, mehet rá a hagyma, sózom, üvegesre párolom, meghintem a pirospaprikával, beleadom a piros aranyat, majd előbb a paradicsom, majd a paprika hozzáadásával lecsót főzök.
Amíg a lecsóm készül, kevés zsiradékkal kikenek egy tepsit, egymás mellé szépen belehelyezem a csirkedarabokat, aláöntöm a fehérbort, lefedem fóliával, 160 fokosra előmelegített sütőben puhára párolom.
Kihúzom a sütőből a tepsit, leveszem róla a fóliát, szépen elosztva ráadom a lecsót, meglocsolom a tejföllel, és visszatolom a sütőbe, tisztességesen összerottyantom.
Frissen, melegében hagymán pirított tarhonyával tálalom, friss zöldsalátát is adok mellé, kellemesen behűtött sörrel öblítjük le.