Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és pirítsuk meg benne a megmosott koktélparadicsomokat a megtisztított, felkockázott padlizsánn al és felkarikázott cukkinivel együtt.
Adjuk hozzá a paradicsompürét és az alaplét, forraljuk fel, és főzzük további kb. 20 percig. Ízesítsük sóval, borssal meg a cukorral, és adjuk hozzá a bazsalikomot is.
A paprikákat mossuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magházukat, és forró grillen süssük meg őket. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héjukat, és vágjuk darabokra a sült paprikahúst. Adjuk ezt is a leveshez a citromlével együtt, újra forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről.
Merjük a levest tányérokba, gazdagítsuk egy-egy kanálnyi krémsajttal, és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Kínáljunk hozzá bazsalikomos pestóval megkent pirítósokat.