Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, kiszedjük, a zsírjában a karikára vágott hagymát elkezdjük dinsztelni, de ressnek, életesnek kell maradnia, mert még tovább fogjuk főzni. Rádobjuk a darabolt paprikát, és tovább dinszteljük, 3-4 perc múlva megszórjuk az őrölt pirospaprikával, ízlés szerint lehet csípős is. Most tesszük bele még a csípős paprikát is és a szalonnadarabkákat. Nem soká levet is fog ereszteni.
Meglátásunk szerint tovább pároljuk, és úgy 1,5 dl vízzel felengedjük, amikor látszik, hogy puhul a paprika, beletesszük a darabolt paradicsomot és a pürét. Most fogjuk sózni, borsozni, és hozzáadjuk a cukrot is. Rotyogtatjuk, kóstoljuk, és ha kell, tovább fűszerezzük ízlésünk szerint. A paradicsomot azért adjuk ilyenkor hozzá, mert a sava visszafogja a további puhulásban.
Amikor majdnem kész, akkor tesszük bele a karikára vágott lecsókolbászt is.
Kevésbé gyakorlottak:
-külön félig megfőzik a 3 tojásból a nokedlit, és lemosás nélkül átteszik a lecsóba, és összefőzik.
A gyakorlottak:
Állandó keverés közben beleszaggathatják a nokedlit, és összefőzik.
A nokedlivel összefőzött lecsó, lehet, hogy kissé levesesnek tűnhet, fedő alatt 3-4 perc alatt kellemes állagúvá válik, és lehet tálalni.