Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lecsóbefőtt télire

120 perc
bonyolult
olcsó
12 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az üvegeket előkészítjük: alaposan elmosogatjuk és megtiszítjuk, majd félretesszük száradni, nem kézzel töröljük meg (a legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőmérsékleten mossuk el őket, úgy, hogy a főzés végére járjon le a program).
  2. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk, és 2-3 darabot külön egészen apróra vágunk, hogy krémesebb legyen a lecsónk. Ízlés szerint adhatunk hozzá csípős paprikát is. A paradicsomot 20-30 másodpercre forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk.
  3. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és egy nagyobb lábosban kevés olajon, közepes lángon dinsztelni kezdjük. Pár perc után, amikor a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, 2-3 teáskanál sót, és édes fűszerpaprikát ízlés szerint. 
  4. Felöntjük vízzel úgy, hogy éppen ellepje. Alacsony lángon kb. 25-30 percig főzzük, így a paprika még ropogós marad (ha puhán szeretjük, további 10-20 percig főzzük). 
  5. A teljesen forró lecsót a steril üvegekbe öntjük, teljesen a tetejéig (az sem baj, ha a zárásnál kicsurog egy kevés lé). Száraz dunsztba tesszük, és 1-3 napig hagyjuk állni és hűlni benne.

Megjegyzés

Körülbelül fél éven belül fogyasztandó.
A tartósítószermentes befőzéshez fontos, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért töltjük tűzforrón, és szigeteljük alaposan a vastag, többrétegű dunszttal. Az üvegeket érdemes egyenként újságpapírba tekerni, és a láda/doboz/hűtőtáska aljára is teríteni néhány réteget. Hasonlóképpen fontosak a tiszta, minden szennyeződéstől mentes üvegek is. - pozsonyikifli

Ezek is érdekelhetnek

Friss