Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Imádja az édességet és minden nap borozik - így tartja magát formában LeBron James

default user icon
MME
LeBron Raymone James profi amerikai kosárlabdázó, akit a Los Angeles Lakers, sőt az NBA jelenlegi legnagyobb sztárjaként tartanak számon. Dollármilliókat kereső sportoló, így azt gondolnánk, komoly csapat dolgozik azon, hogy a leginkább megfelelő diétát állítsák össze a számára. Esetében azonban nem beszélhetünk klasszikus diétáról.

Azt, hogy LeBron James valamilyen ismert (vagy kevésbé ismert) diétát követ, soha nem lehetett kijelenteni. Attól függően, mikor nyilatkozik a témáról, lehet, hogy éppen szigorú és következetes magával szemben, vagy épp ellenkezőleg, minden étkezéssel kapcsolatos szeszélyét kielégíti. Egyet tudunk biztosan: King James határozottan édesszájú és ennek ellenére többnyire tartani tudja a súlyát és így a tempót a pályán. 

A sporttal foglalkozó szakemberek pontosan tudják, hogy a megfelelően összeállított étrend nemcsak abban segíthet, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el a sportolók, hanem megóvhat a sérülésektől, erősítheti az immunrendszert és a mentális egészséget is támogatja. Nos, LeBron-nál mintha ezzel senki sem foglalkozna komolyan - vagy legalábbis nem kötik a rajongók orrára. Míg arról rengeteg információ áll rendelkezésre, hogy milyen edzésprogramot követ King James, addig az étkezéséről nagyon ritkán nyilatkoznak.

Szemmel látható változás

Ahhoz, hogy LeBron diétájának lényegét (bár nem biztos, hogy a diéta jó szó) megértsük, egészen 2014-ig kell visszamennünk az időben. Ekkor ő maga posztolt egy fotót, amin jóval karcsúbbnak tűnt, mint a 2013-14-es idény kezdetekor. Szinte természetes, hogy szárnyra kaptak a pletykák arról, hogy James fogyókúrába kezdett. Később aztán kiderült, hogy a szezon előtt LeBron alapos orvosi kivizsgáláson esett át, és az eredmények nem voltak túl fényesek: valószínűleg ekkor volt élete legrosszabb formájában. Így nem meglepő, hogy lépnie kellett az egészsége és a karrierje miatt is.

Állítása szerint nem volt különösebb terve arra, hogyan alakítja át az étkezését: „Egyszerűen nem ettem szénhidrátot és tejtermékeket, csak húst, halat és sok zöldséget, gyümölcsöt. Pontosan 67 napig. Ennyi” – mondta, amikor a fogyásáról kérdezték. Ez idő alatt szerette meg a homársalátát spárgával és mangó chutney-val, a rukkolasalátát csirkével, gyümölcsökkel, dióval és vinaigrette öntettel. Ekkor annyira szigorú volt önmagával szemben, hogy görögországi nyaralása alatt nem evett a híres helyi desszertekből. Ő, akinek állítólag az édesség a mindene...

Egyes források arról számoltak be, hogy James alacsony szénhidráttartalmú diétát követ, mások úgy értesültek, hogy a paleo mellett kötelezte el magát. (Bár utóbbi pletyka inkább annak a ténynek köszönhető, hogy James egykori csapattársa, Ray Allen 2013-ban paleo diétába kezdett.) A két diétatípusban vannak átfedések: a lényege mindkettőnek, hogy korlátozza a feldolgozott és az egyszerű szénhidrátok bevitelét, és inkább teljes értékű élelmiszereket, például sovány húsokat, halakat, zöldségeket és egészséges zsírokat ajánl.

Kell az energia!

Az NBA mérkőzések hivatalosan 48 percig tartanak, de az időkérések, a szabálytalanságok, sérülések miatti szünetek miatt gyakori a hosszabbítás. Ez viszonylag hosszú, aktív mozgással teli idő, amihez szükség van energiára. James a Business Insidernek beszélt arról, hogyan tölti fel az üzemanyagraktárait a játék előtt. „Ideális egy kevés csirke és tészta kombója. A szénhidrát és a fehérje lendületet adnak. De a saláta vagy gyümölcs is jó, ilyenkor meccs előtt iszom egy fehérjeturmixot.” Az interjúban megemlítette, hogy Michael Phelps úszó edzés előtt hatalmas omletteket, palacsintákat és pizzákat evett. „Ezt én nem csinálhatom a meccs előtt, maximum utána.”

A meccs után James állítólag víz és szénhidrátban gazdag regeneráló folyadék kombinációjával rehidratál, amelyet személyi edzője állít össze. Ez segít a glikogén szintjének feltöltésében, amely a májban és az izomszövetben található szénhidrát raktározott formája, és amely segít a szervezet energiaellátásában.

Kicsit később megissza a kiváló minőségű fehérjét és összetett szénhidrátot tartalmazó „Peanut Butter Dream” turmixot, amiben mandulatej, mogyoróvaj, tejsavó, maca por, fahéj és agave van.

LeBron egyszerű fehérjeturmix receptje

Hozzávalók:

  • 1 adag csokoládé ízesítésű növényi fehérjepor
  • 1 fagyasztott banán
  • 1 púpozott evőkanál natúr mogyoróvaj
  • 250 ml cukrozatlan mandulatej
  • maroknyi jégkocka


Elkészítés:  

Tedd turmixgépe a fehérjeport, a banánt és a mogyoróvajat. Pürésítsd össze. Ezután mehet hozzá a mandulatej és a jég. Turmixold a kívánt állagúra.

Tápanyagtartalom: 445 kalória, 26 g fehérje, 53 g szénhidrát, 6 g rost, 15 g zsír 

Csalónapok bőséggel akadnak

Nem titkolja, hiszen az Instagramján is közzé teszi: szereti és értékeli a jó borokat. Elmondása szerint nagyjából minden nap iszik bort... 

Noha a tanulmányok eltérőek, a legtöbb orvos egyetért abban, hogy mértékkel fogyasztva a vörösbor számos jótékony hatással bír: növeli a jó HDL-koleszterin szintet, csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Nem meglepő tehát, hogy James az egyik boros fotóját az Instán #GoodForMyHeart# megjegyzéssel látta el. 

Egészséges táplálkozás? Ugyan már!

Eddig ez úgy hangzik, mint egy sportember diétája – na jó, leszámítva a borozós estéket. Némileg másként látja a helyzetet Tristan Thompson, James korábbi csapattársa. Thompson szerint valójában nincs szó arról, hogy LeBron James diétázna - hacsak valaki nem minősíti a bőséges cukorfogyasztást diétának. „Kérdezd meg tőle, mit eszik reggelire. Imádja a francia pirítóst, sziruppal, eperrel és banánnal. ” Thompson így folytatta: „Minden étkezéshez desszertet eszik. Jön az egyhetes diétával, a vegán baromságokkal, de szó szerint úgy eszik, mintha nem lenne holnap. Ő tényleg ilyen. Emlékszem, egy szezonban megpróbáltam úgy enni, ahogy ő, de egyszerűen nem ment. Elkezdtem hízni. Nála viszont működik. Szereti az édességeket és sokat is eszik. Őrület, hogy a teste feldolgozza ezt a sok szénhidrátot.” 

Akkor most mi az igazság?

Szó mi szó, ellentmondásos információkat találunk LeBron táplálkozási szokásairól. A személyi szakácsa állítja: ő egészséges, finom ételekkel látja el. Aztán ott van a személyi edzője, Mike Mancias, aki többször nyilatkozott a sztár étrendjéről. A GQ-nak adott interjúban kifejtette: „Ami James étrendjét illeti, kiiktattuk a felesleges szénhidrátokat és cukrokat annak érdekében, hogy fogyjon, mert minél több súlyt cipel, annál nagyobb stressz érheti a testet.” Ugyanebben az interjúban Mancias elismerte, hogy James továbbra is rendszeresen fogyaszt bort, és eszik édességet...

Mindent összevetve egy meglehetősen vegyes képet kapunk King James táplálkozási szokásairól. Legyünk jóhiszeműek: mi azt feltételezzük, hogy LeBron tényleg egészségesen étkezik, ha szükségesnek tartja, például amikor gyorsan fel szeretne épülni egy sérülésből, meccsre készül, vagy fogyni próbál - ellenkező esetben viszont nem tagad meg magától semmit.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss