Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lazac bazsalikomos-diós pestóval és céklasalátával

60 perc
bonyolult
átlagos
2 adag
Hozzávalók
  • A lazachoz:
  • 2 db lazacfilé
  • 0,5 db citrom (leve)
  • őrölt színes bors
  • 2 ek olívaolaj
  • A bazsalikomos-diós pestóhoz:
  • 2 marék dió
  • 1 marék bazsalikom
  • 1 mk só
  • őrölt fehér bors
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2-3 ek tejföl
  • A céklasalátához:
  • 2-3 db cékla
  • 2 db sárgarépa
  • 1-2 db alma (édes)
  • 1 marék pörkölt, darabolt dió
  • Az öntethez:
  • 2 ek méz
  • 0,5 db citrom (leve)
  • 1 csipet só
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A lazacfilére facsarjuk a citromlevet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni legalább egy fél órát, hogy az ízek kellően átjárják.
  2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal, és ráhelyezzük a befűszerezett lazacfilét. Ezután meglocsoljuk a maradék olajjal. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten, kb. 175 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
  3. A pesto készítésekor a fele mennyiségű olajhoz hozzadjuk a diót, a bazsalikomot, majd ízlés szerint a sót és a borsot, és elkezdjük botmixerrel pépesíteni. Közben apránként adagoluk hozzá annyi olajat, hogy egy krémes masszát kapjunk. Ezután összekeverjük a tejföllel, de arra figyeljünk nehogy túl híg legyen. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, utána ízesítünk.
  4. Egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a céklát, az almát és a sárgarépát, majd összekeverjük. A diót pár perc alatt megpörköljük a sütőben, majd kihűtjük, és apró darabokra törjük.
  5. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, ráöntjük a céklás keverékre, majd alaposan összeforgatjuk (tálalás előtt érdemes egy fél órát állni hagyni, és közben többször megforgatni). Tálalás előtt tányérra helyezzük a lazacszeletet, pestót kanalazunk rá, majd ízlés szerint mellérakjuk a dióval megszórt céklasalátát, és úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss