Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lazac, a karácsonyi kedvenc

A modern karácsonyi menük sztárja a könnyen elkészíthető, jól ízesíthető, sokak által kedvelt lazac. Ez nem is meglepő, hiszen a lazac az egyik legnépszerűbb hal a világon, s nem csak ízével hódít, hanem kifejezetten egészséges is.

A különféle lazacfajták a világ sok pontján előfordulnak. Megtalálhatóan az Atlanti- és a Csendes-óceán vizeiben ugyanúgy, mint Kanadában és Észak-Amerikában lévő tavakban, Európában pedig az Északi-tengerben és a Nyugat-Európát övező vizekben is élnek.

Az ókori Távol-Keleten is felismerték a lazac kedvező élettani hatásait, Kínában és Japánban a szoptatós anyáknak kínálták, valamint a fejlődésben lévő gyerekeknek adták. Nem meglepő mód a lazac kedvelt alapanyaga a japán konyhának, mi leggyakrabban sashimi, illetve sushi formájában látjuk viszont.

Az emberiség igen régóta fogyaszt lazacot, talán kicsit túl sokat is, mert egy anekdota szerint az Amerikába érkező európai telepesek egy idő után igencsak sokallták a heti lazacfejadagot és a lazacos ételeket, épp ezért sok helyen a szerződésekben kikötötték, hogy a munkásoknak kínált ételek közül hetente csak egyben lehet lazac. Az „alaszkai pulykának” is nevezett lazac ugyanis szerves részét képezte az itt élő indiánok étkezésének, életének, így hitvilágukban, babonáikban is szerephez jutott a lazac.

Persze azért nem fordultak teljesen a lazacfogyasztás ellen, 1840-ben New England-ben megkezdték a lazackonzervek gyártását, hogy Amerika más pontjain is hozzájussanak a hal finom, jellegzetes ízű húsához.

Az ír mitológiában szereplő Mindentudó lazac is jelzi, milyen fontos alapanyag volt a lazac az ott élők számára. Az is kiderül a történetből, hogy már ebben az időben megtapasztalták: a lazac jótékonyan hat a szervezetre, hiszen a történet szereplője a lazacevészetnek köszönhetően vált okossá, mindentudóvá.

A lazacot azonban nem csak frissen fogyasztották, hanem megpróbálkoztak a tartósításával is. A vikingek lakta vidékeken szárították, füstölték, sózták a halat. A füstölt lazac, azaz a lax a mai napig igen nagy népszerűségnek örvend. A vékonyra szelt, füstölt lazacszeleteket leggyakrabban előételként kínálják, de kellemes ízének köszönhetően afféle fűszerként is használható. Kevés füstölt lazaccal megbolondítható egy-egy mártás, vagy bizonyos ételek töltelékébe, salátába is tehetünk az így elkészített lazacból.

Az északi népek másik jellegzetes lazacétele a gravlax, amely szó szerinti fordításban eltemetett lazacot jelent. Ennek az ételnek a lényege, hogy a nyers lazacot egy sóból, cukorból és kaporból álló keverékkel borítják be, és ebben hagyják állni. A gravlax eredeti receptjében a halászok által eltemetett lazacot hagyták erjedni, manapság azonban inkább hűtőben tárolják (nagyjából öt napig) és így egy sokkal kellemesebb - szúrós szagtól mentes - fogássá vált. A gravlaxot általában svéd kenyéren, savanyított zöldségek kíséretében, előételként kínálják, de szendvicsekbe is tehető, sőt likőrök, párlatok mellé is szokták kínálni.

Süssünk lazacot!

A konyhánkba érkező lazacot azonban sem nem szárítjuk, sem nem temetjük el, hanem leggyakrabban azon nyomban felhasználjuk, legkedveltebb a roston sült vagy grillezett lazac. A lazac önmagában, kevés fűszerrel is tökéletes, de ha van időnk, érdemes bepácolni a sütés előtt, s a pác ízeivel harmonizáló öntetet is készíthetünk a halhoz.

Bekenhetjük a halszeleteket pestóval, készíthetünk hozzá citromos, kapros marinádot, vagy ízesíthetjük fokhagymával, kakukkfűvel, bazsalikommal, de készíthetünk szójaszószos, mézes, gyömbéres pácot is.

Lazacot vehetünk egyben, patkóban vagy filé formájában. Legkönnyebben a filével tudunk dolgozni. Ha lehetőségünk nyílik rá: a filé kiválasztásánál figyeljünk, hogy a hal melyik részéből adják az általunk kért mennyiséget, s szóljunk, hogy inkább a közepe tájáról kérnénk, mint a farka közeléből. A halnak ugyanis ez a része sokat dolgozik, így kötöttebb, keményebb, a közepe táján viszont sokkal omlósabb a húsa. A halat felhasználás előtt mindig mossuk meg, majd töröljük szárazra.

A lazacot nyugodtan süthetjük a bőrével együtt. Érdemes a bőrös oldalán elkezdeni sütni, s mikor már látszik a húson, hogy majdnem teljes egészében „átpárolódott”, akkor fordítsunk rajta egyet. Ilyenkor a bőre is könnyebben lejön és a hal is egyben marad.

A lazacot sütőben is készíthetjük. Mennyiségtől függ, hogy milyen hosszú ideig készül, de nagyjából 180-190 fok közötti hőmérsékleten érdemes sütni. Ez a módszer lassabb, mintha serpenyőben sütnénk, viszont ebben az extra időben a fűszereknek alaposabban beleivódnak a hal húsába. Tipikus sütőben készített karácsonyi fogás a Wellington bélszín mintájára készített, lazaccal töltött tészta.

Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy ne főzzük/süssük túl vagy szárítsuk ki a halat, mert akkor élvezhetetlenné válik!

A megmaradt lazacot könnyedén felhasználhatjuk salátákhoz, szendvicskrémekhez vagy akár omlettbe is tehetjük. Ugyancsak szendvicsekhez és salátákhoz adható a konzerv formájában árult lazac, illetve a lazackaviár, bár ez inkább az elegáns előételek közé való, és szendvicsek helyett parti-falatokon, kanapékon van a helye.

A lazac kiválasztása és tárolása

Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, vadvízi lazacot vegyünk. Ezek a halak még a szabadban élnek, sokkal egészségesebb a húsuk, mint a tenyésztett lazacoké, sajnos ez az árukon is meglátszik. A hal vásárlásakor figyeljünk az illatára, ne vegyünk meg olyan halat, aminek már érezhető szaga van. Abban az esetben, ha egész halat veszünk, akkor a hal szemét figyeljük. Ha tiszta a szeme, akkor friss a hal, ha opálos, akkor inkább ne vegyük meg.

A friss lazacot lehetőleg egy-két napon belül fogyasszuk el, ne tároljuk tovább a hűtőben, illetve ha később kívánjuk megenni, akkor nyugodtan lefagyaszthatjuk, három-négy hónapra is. Mivel már a boltba is hosszabb szállítást követve érkezik, ezért javasolt a megvásárolt lazacot a vásárlás napján felhasználni. Ha mégis távlati terveink vannak a hallal, akkor javasolt egy jéggel vagy jégakkuval bélelt dobozba tenni, s úgy elhelyezni a hűtő leghidegebb részében.

A friss hallal ellentétben a füstölt lazac hetekig is elállhat, de mindig figyeljünk oda a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumra.

Egészséges lazac

A világ egyik legegészségesebb halában sok az A-vitamin és D-vitamin, megtalálható benne a B-komplex, s Omega-3 zsírsavakban igen gazdag. Ezen kívül a lazacban található kalcium, vas, foszfor, niacin és szelén is. A lazac fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke kialakulásának, illetve az agyvérzésnek kockázata. A lazac étrendbe való illesztésével csökkenthető a szervezet rossz koleszterin (LDL) szintje is. Az Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a lazac a szemekre is jótékonyan hat, javítja a memóriát, a szellemi kapacitásunkat, véd az öregedés ellen. A lazacfogyasztás felgyorsítja az anyagcserét és segíti a cukor felszívódását is.

Svéd lazacos leves

Hozzávalók:
4 közepes szem krumpli
2 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 nagy póréhagyma
4 dkg vaj
2 leveskocka
2 dl tejszín

frissen őrölt bors
petrezselyem
20 dkg lazacfilé

Elkészítés: A póréhagymát karikára vágom és vajon megdinsztelem. Ha kész, akkor vízzel felöntöm, hozzáadom a leveskockát és beleteszem a megpucolt, felkockázott zöldségeket, majd közepes lángon addig főzöm, amíg mind meg nem puhul. Ezután botmixerrel elsimítom, majd tejszínt adok hozzá, és ízlés szerint sózom, borsozom.
A lazacfiléről lehúzom a bőrét, vékony csíkokra vágom, majd harapásnyi falatokra kockázom. Serpenyőben vajat olvasztok, majd a falatnyi halakat közepes lángon inkább párolom, mint sütöm. A kész darabokat kis tálba szedem, és a leveshez csak tálaláskor adom hozzá. Kellemes, tartalmas, gyerekbarát leves.

Lazackrémes spagetti

Hozzávalók:
35 dkg spagetti
1 kis üveg lazactörmelék
25 dkg krémsajt

őrölt fehér bors
1 fej brokkoli

Elkészítés: A brokkolit apróbb rózsákra szedem, és kevés sós vízben fedő alatt párolni kezdem. A spagettit sós vízben szintén elkezdem főzni. Egy harmadik serpenyőbe beleborítom a krémsajtot, az olajjal egyetemben hozzáadom a lazacot, majd egy kevés borssal fűszerezem és kicsit összefőzöm. Mire kifő a tészta, addig kellően megpárolódik a brokkoli, és már csak tálalni kell egy kis reszelt sajttal megbolondítva.

Ezek is érdekelhetnek

Friss