Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lasagne bolognai mártással

120 perc
bonyolult
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 1/2 tk só
  • A húsos mártáshoz:
  • 12 dkg pancetta
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál zeller
  • 1 szál sárgarépa
  • 6 dkg vaj
  • 30 dkg darált marhahús
  • 15 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 1 frissen őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 kg hámozott és feldarabolt konzerv paradicsom
  • 2,5 dl tej
  • A besamel mártáshoz:
  • 5 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg liszt

Elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, majd tésztagéppel vagy sodrófával kinyújtjuk, és 9x30 cm-es lapokra vágjuk.
  2. A hagymát, a zellert és a sárgarépát megtisztítjuk, és a pancettával együtt apróra vágjuk, majd a vajjal a serpenyőbe tesszük, és közepes lángon megpirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz. Beletesszük a darált húsokat és az apróra vágott kolbászt, és tovább pároljuk. Ráhintjük a fűszereket, hozzákeverjük a paradicsomot, és közepes fokozaton 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejet, és megsózzuk, majd alacsony hőfokon legalább 2 és fél órán át főzzük, gyakori kevergetés mellett.
  3. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és egy percig pirítjuk, majd lassan hozzáöntjük a tejet, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen a keverék, és sűrűsödésig főzzük.
  4. A lasagnét, 4-5 laponként főzzük sós, forró vízben 2 percig, majd egy tál hideg vízben leöblítjük, és megszárítjuk.
  5. A besamelmártást a húsmártáshoz keverjük. Egy tepsi alját kikenjük vajjal, majd ráterítünk egy réteg lasagne lapot. Rásimítunk egy vékony réteg mártást, majd megszórjuk reszelt sajttal - és így rétegezzük addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak, majd 200 fokon 15-20 percig sütjük, forrón tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss