tipp 1.:
Amire ügyelned kell, hogy elegendő mennyiségben fogyassz egészséges fehérjéket, és elkerüld a puffadást okozó élelmiszereket!
tipp 2.:
Fontos továbbá, hogy naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot igyál - szénsavas és cukros üdítők, valamint az alkohol most tilos! Emellett érdemes megfogadnod az alábbi jó tanácsokat is - vágj bele!
tipp 3.:
Az alábbi élelmiszerekkel érdemes óvatosan bánni, mert az egyéni érzékenységtől függően puffadást okozhatnak. Próbáld ki nélkülük néhány napig, vagy csökkentsd minimálisra a bevitelüket!
Hüvelyesek: Lencse, borsó, bab.
Tejtermékek: A bennük lévő laktózra sokan reagálnak puffadással.
Hagymafélék: Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek egyeseknél fokozzák a belekben a gázképződést.
Gabonafélék: A gluténra való érzékenységet jelezheti, ha a gabonatartalmú termékektől puffadás alakul ki.
Kelt tészták: Főleg a frissen elkészült kelt tészta fogyasztása után jelentkezhet puffadás, mégpedig az élesztő miatt.
Húskészítmények: Az ezekben lévő ízfokozók és cukor is okozhatnak hastáji feszülést, puffadást.
Egyes zöldségek: A „K betűsök” (káposzta, kelkáposzta, kelbimbó) kiválthatnak puffadást, illetve sokaknál jelentkezik ez a probléma akkor is, ha késő este esznek nyers zöldségféléket.
tipp 4.:
Teázz!
Gyömbéres-citromfüves méregtelenítő tea
A gyömbér segít a méregtelenítésben, a citromfű enyhíti a puffadást. Vágj apró darabokra egy apró gyömbérdarabot, aztán 1 ek citromfűvel együtt tedd egy bögrébe, öntsd le forró vízzel, és hagyd 10 percig állni a főzetet. Főétkezések után fogyaszd!
Gyógytea az éhség elűzéséért
Főzz össze forró vízben 1 tk matéteát 1 tk mályvalevélteával. A maté csökkenti az étvágyat, koffeintartalma pedig serkenti az anyagcserét, míg a mályvalevél jó hatással van a gyomorra és a belekre.
Mintanap
Reggeli:
Sonkás tojás
1 személyre
Szeleteljünk fel 50 g sovány csirkemellsonkát és ¼ fej vöröshagymát. Habarjunk el 2 db tojást 2 ek zsírszegény tejjel, és sózzuk, borsozzuk meg. Pirítsuk meg 1 tk olívaolajon a hagymát és a sonkát, majd öntsük rá a tojást, és süssünk belőle omlettet. Fogyasszunk mellé paradicsomot és kígyóuborkát.
Ebéd:
Darált húsos salátatekercs salsával
1 személyre
Aprítsunk fel 1 db zöldhagymát, 2 db paradicsomot és 1 kis fej salottahagymát. Keverjünk össze 1 tk balzsam- vagy borecetet 1 ek olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal. Aprítsunk fel 5-6 db bazsalikomlevelet, majd a hagymafélékkel és a paradicsommal együtt adjuk a dresszinghez. Reszeljünk durvára ½ db cukkinit. Teflonserpenyőben hevítsünk fel 1 ek olívaolajat, majd kevergetve kezdjünk el rajta pirítani 50 g sovány darált marhahúst és ¼ fej apróra vágott vöröshagymát. Kb. 5 perc múlva adjuk hozzá a cukkinit, ízesítsük sóval, borssal és egy keveés csiliporral, majd pirítsuk még pár percig. Mossunk meg 2 db nagy fejessaláta-levelet. Vágjuk kis kockákra ½ db avokádó húsát, és csepegtessük le 1 tk lime-lével. A paradicsomsalsa ¾-ét adjuk a darált húshoz, és töltsük meg a salátaleveleket ezzel és az avokádóval. A maradék salsát kínáljuk mellé.
Vacsora:
Cukkinis tésztasaláta brokkolipestóval
1 személyre
Gyaluljunk le ½ db cukkinit, és forgassuk össze 1 marék leöblített, leszárítgatott rukkolával. Mossunk meg, szedjünk rózsáira 125 g brokkolit, majd forró, sós vízben pár perc alatt főzzük meg. Utána pürésítsük 15 g szeletelt mandulával, 15 g reszelt parmezánnal, 25 ml olívaolajjal, sóval és borssal. A pestót keverjük össze a zöldségekkel és 40 g kifőzött durumtésztával.
Desszert:
Kakaós banánkrém
Villával pürésítsünk 1 db banánt, majd keverjük össze 50 ml mandula- vagy rizstejjel és 2 ek zsírszegény kakaóporral. Turmixoljuk össze, és édesítsük folyékony édesítőszerrel.