Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lakástűz az adventi gyertyák miatt - a tűzoltók 3 fontos tanácsa

default user icon
MME
Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ezzel kezdetét veszi az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha viszont nem biztonságos koszorút veszünk, rosszul készítjük el, vagy rossz helyre tesszük, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle.

1. Milyen gyertya legyen az adventi koszorún?

A hétvégén a legtöbb otthon kiegészül egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval. Teljesen mindegy, hogy mi magunk készítjük el, vagy készen vásároljuk, a legfontosabb kellékéről ne feledkezzünk meg: ez pedig a gyertyatüske, a gyertyák alatti kis fém alátét. Ezt körülbelül ötven forintért a legtöbb virágüzletben meg tudjuk vásárolni. Ha otthon készítünk koszorút, ne feledkezzünk meg róla. Ha készen vesszük a koszorút, csak olyat válasszunk, amelyiken a gyertyák alatt vannak ilyen kis tűzálló alátétek. Ha nincs ilyen alatta, inkább meg se gyújtsuk a gyertyákat.

2. Hova tegyük az adventi koszorút?

Ha megvan a biztonságos koszorú, nem mindegy, hogy hova tesszük. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen könnyen átterjed a tűz a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legjobb, ha csak akkor ég a koszorú gyertyája, amikor a szobában vagyunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat magukra.

3. Ezt mindneképp szerezd be az adventi időszakra!

Érdemes otthonra venni egy füstérzékelőt is, ami azonnal jelzi, hogy kigyulladt valami az otthonunkban. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni, annál hamarabb tudjuk a tűzoltókat hívni, akik sokkal több értéket meg tudnak menteni.

KONYHAI BALESETEK KARÁCSONYKOR - A TŰZOLTÓK 6 NÉLKÜLÖZHETETLEN TANÁCSA>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss