A krumplit előző este héjastul félkészre főzzük (vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl puha). Ha kihűlt, meghámozzuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap egy tepsit kikenünk vajjal. A krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a harmadát a tepsibe szórjuk, megsózzuk, a vajból apró darabokat szórunk közé, meglocsoljuk tejföllel, végül megszórjuk reszelt sajttal.
A hozzávalókat addig rétegezzük, amíg el nem fogynak. A tetejére reszelt sajt kerüljön.
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején (kb. 30-40 perc).
A lagzis krumplit Heves megyében esküvőkre készítették. Rántott húst vagy sült húst tálaltak mellé. A krumplit megfőzheted aznap is, az a lényeg, hogy hagyd jól kihűlni, hogy reszelhető legyen, ne törjön. - MME